За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева: Конгресът беше обединение след катарзис


В-к ЧЕРНО МОРЕ, Днес +

-Г-жо Раева, кои бяха най-важните решения, които НДСВ взе на своя IV конгрес?
-Основното е, че имаме нов политически съвет. А може би най-важното решение е, че сменихме името на партията и вече се казва Национално движение за сигурност и възход. В политическия съвет бяха избрани всички органи на партията – съдебен съвет, координационен съвет и уставът на партията. Съставът на тези съвети беше сменен и новите членове бяха одобрени. Отделно приехме и манифеста, който ще бъде водещ в програмата ни за следващите години

-Кои са основните резолюции в манифеста?
-Той се състои от три резолюции – за финансовата криза, за купуването на гласове по време на избори и третата резолюция е за реформа в Министерство на вътрешните работи. Но най-интересното в конгреса бяха по-скоро изказванията на някои делегати. За разлика от миналогодишния конгрес, който доста разедини партията, получи се това разцепление, новата партия БНД се създаде и т.н., тази година конгресът беше просто обединение след катарзис. Видяхме, че проблемите, които сме имали за изясняване през тази една година – комуникацията в самата партия, структурите, работата по места с различни хора, вече са идентифицирани като такива и се работи по тях.

-Кои изказвания определяте като най-интересни?
-Имаше ключови изказвания. Естественно, на Симеон Сакскобургготски, на премиера Сергей Станишев, който каза, че се учи от нашия лидер и в политиката и в това по какъв начин се правят коалиции. Той каза още, че в диалога и дипломацията се учи от царя и изтъкна, че в чужбина лидерът ни е много по-признат, отколкото в България.

-Засегнат ли беше въпросът за явяването на НДСВ на следващите парламентарни избори и изборите за евродепутат?
-Не сме обсъждали конкретно това дали ще се явяваме сами, или в коалиция, но манифестът ще бъде използван като база и за нашето явяване на избори. Имаше и доста силно международно присъствие на конгреса, което даде едно рамо на НДСВ и определи партията като баланс в Европа между крайно ляво и крайно дясно. Както каза и генералният секретар на Международния либерален алианс, НДСВ е прохода в българската политика. Благодарение на работата на НДСВ през последните 7 години, страната ни в момента не изпитва проблемите на световната финансова криза.

-Какви са вашите лични нагласи за явяване на НДСВ на следващите парлментарни избори?
-Конгресът беше необходимата стъпка, за да се стъпи върху много здрава основа. Условията се менят много бързо, особено преди избори, но целта не е толкова властта като начин на консумация, т.е. кой как ще участва, а по скоро по какъв начин ще изберем правителство, което да бъде полезно на държавата и по какъв начин да избегнем това, което се случи на държавата през последните 3-4 години. Особено последната година с всички критики на ЕС…Ако гледаме нивото на корупция преди 3 години и сега, тази година паднахме под нивото от тогава. Трябва да се мисли как да се направи правителство, което да бъде полезно на страната.

-Работи ли правителството по всички точки, по които беше критикувано от Европейската комисия?
-Министрите от НДСВ непрекъснато предлагат мерки за борбата с корупцията. Още в Банско предложихме да се премахнат замените на имоти, да няма възможност на обществена поръчка да се правят промени в договора така, че да се повишава цената и редица други конкретни мерки, които до този момент не са приложении на практика.

-Оценявате ли работата на другите министри в коалицията като достатъчно добра в тази насока?
-Това са неща, които навсякъде трябва да се приложат и да се вземат мерки на централно ниво. Пак казвам, че ние предлагаме, а по какъв начин ще се реализират предложенията е вече въпрос на държавна политика.

-Милен Велчев потвърди възможността за коалиция НДСВ – ГЕРБ…
-Въпросът не стои кой с кого ще участва и по какъв начин. Коалициите преди, или след изборите…въпросът е те да бъдат полезни за България. Важно е до колко Парламентът и Министерският съвет ще могат да дадат такива решения и най-важното е те да могат да бъдат приложени.

-Николай Василев заяви, че понякога схемата на управление в страната не е 3-5-8, а е 3 плюс 8 минус 5. Какъв е вашият коментар за тази констатация?
-Каза, че за съжаление настоящото правителство не е толкова реформаторско, колкото са били предишните две и че ,ако можем да дадем оценка, тя би била някакъв среден успех. А в крайна сметка, особено след членството си в ЕС, ние се намираме в състояние, в което трябва по-бързо да постигнем ефекта на скок. Да използваме това, че имаме достъп до европейски фондове, до европейския пазар, имаме свобода на движенията на капитали, на работна ръка, на инвестиции.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 19.10.2008 в 18:50 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране