За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Работна среща с македонска делегация по българо-македонските отношения в Страсбург


Делегация на комисията по европейски въпроси на Р. Македонския парламент се срещна днес с евродепутата Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ) в Европейския парламент в Страсбург.

На срещата бяха обсъдени трансграничното сътрудничество между Р. Македония и България, транспортните връзки между двете съседки (шосе, ж.п.), подготовката на Р. Македония за членство в Европейския съюз (ЕС), хармонизацията на македонското право с това на ЕС с оглед предстоящият доклад на Европейската комисия за напредъка на Р. Македония. България може да бъде полезна в обмяната на добри практики за подобряването на административния капацитет в Р. Македония, като това би спомогнало на съседката ни за по-ефективна работа с европейските инструменти и хармонизиране с европейските практики.

На срещата беше повдигнат и въпросът за дискриминирани български граждани и граждани, самоопределящи се като българи в Р. Македония. Стана ясно, че за македонските депутати това са изолирани случаи, осъдени от правителството и основани на стереотипи, с които македонската държава трябва да се бори. На делегацията бяха предоставени документи изброяващи случаи на дискриминация в Р. Македония и депутатите от югозападната ни съседка се ангажираха, че в най-кратък срок от време ще предоставят отговор за приетите мерки спрямо тези инциденти.
Биляна Раева подчерта, че не трябва да съществува двоен стандарт относно населението в Р. Македония и всички трябва да имат равни права. Според нея, тези случаи трябва да намерят решение, което е и условие за изпълнението на критериите за членство в ЕС.
Държавата не бива да толерира „езика на омразата“, както бе подчертано в последния доклад на Европейския парламент относно напредъка на Р. Македония през 2007 година“, допълни Биляна Раева.

Проведената среща с македонската делегация е част от поетия ангажимент на Биляна Раева да работи за добросъседските отношения между Р. Македония и България. В тази насока, евродепутатът ни представи ценен алманах от 1931 г. за Македония в Европейския парламент на семинар през месец юли т.г..

Представителите на днешната делегацията са Александър Спасеновски (ВМРО-ДПМНЕ), Игор Ивановски (СДСМ), Сафет Незири (ДУИ) и Станислава Гоговска (секретар на комисията по европейски въпроси на Народното събрание на Р. Македония). Делегацията беше съпроводена от г-н Тони Павлоски, пълномощен министър отговарящ за връзките с Европейския парламент в постоянното представителство на Р. Македония към ЕС в Брюксел.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 21.10.2008 в 20:18 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране