За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Ден на бесарабските българи


ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ДЕНЯ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ – 29 ОКТОМВРИ от евродепутат Биляна Раева (Софийски университет „Св. Климент Охридски”, зала 1) Уважаеми г-н Илчев, г-н Янев, г-н Червенков, г-жо Драгнева, г-жо Суслина, уважаеми дами и господа, скъпи българи, от последното ми посещение в Молдова изминаха няколко месеца, но това което видях в Колибабовка, Твърдица и Тараклия, както и по-рано в Одеса, не може да се опише с думи. Но може да се изрази с отношение. Защото по тези земи срещнах истински българи, сякаш излезли от страниците на възрожденския автор, останали със силата на духа от времето на Венелин, Иван Степанович (Калянджи), Сава Радулов, Раковски и Палаузов и спомените за тях. Днес техните наследници имат с какво да се гордеят – великата Болградска гимназия е само поредния пример. Днес нашите сънародници говорят на езика на съвременния българин, който гледа напред в условията на глобализация и заедно с това не забравя корените си. Какво означава днешният ден? Вече ми е по-лесно да отговоря – това е празникът на вярата, родния език, традициите и обичаите там, където днес живеят повече от 100 хиляди българи, бесарабските ни събратя.

Уважаеми г-н Илчев,
г-н Янев,
г-н Червенков,
г-жо Драгнева,
г-жо Суслина,
уважаеми дами и господа,
скъпи българи,
от последното ми посещение в Молдова изминаха няколко месеца, но това което видях в Колибабовка, Твърдица и Тараклия, както и по-рано в Одеса, не може да се опише с думи.
Но може да се изрази с отношение. Защото по тези земи срещнах истински българи, сякаш излезли от страниците на възрожденския автор, останали със силата на духа от времето на Венелин, Иван Степанович (Калянджи), Сава Радулов, Раковски и Палаузов и спомените за тях. Днес техните наследници имат с какво да се гордеят – великата Болградска гимназия е само поредния пример. Днес нашите сънародници говорят на езика на съвременния българин, който гледа напред в условията на глобализация и заедно с това не забравя корените си.
Какво означава днешният ден? Вече ми е по-лесно да отговоря – това е празникът на вярата, родния език, традициите и обичаите там, където днес живеят повече от 100 хиляди българи, бесарабските ни събратя.
Приемете най-искрените ми поздравления по повод Деня на бесарабските българи. Това е много добър повод да декларирам подкрепата си за новата държавна политика по отношение на българите по света, защото трябва да помним, че тези хора живеят с представата за България като за техен пра извор и виждат в нас, представителите на държавните институции, гарант за запазване техните връзки със своята Прародина.
Личен и политически ангажимент е за мен въпросът с българите по света. С приемането на България в Европейския съюз се постави началото на нов тласък за развитие на отношенията и възстановяване на връзките с българските общности, извън пределите на родината.
И България полага усилия за подпомагане на тези общности така, че културните и икономически отношения да бъдат подобрявани и духовната връзка с общия български корен никога да не прекъсва. В Европа ние сме една богата държава, но не по територия и неизчерпаеми природни ресурси, а по своите традиционни и разнообразни диаспори.
Нека запазим българската култура, българският език, с който днес се обръщам към вас и нека положим още по-големи грижи за образованието, като насърчаваме родните традиции и дух на българите извън пределите на страната, с общите усилия на всички нас!
Казвам го символично от тази трибуна, в тази зала, в духа на академичната атмосфера, от върха на европейската катедра!
Радвам се, че сме заедно. И нека България бъде там, където има дори и един само българин. Честит празник!


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 29.10.2008 в 20:24 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране