За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

От европейските либерали зависи да формулират силен отговор на това, което иначе може да предизвика завръщането на старите интервенционистични политики


С поглед към сегашната криза по световните финансови пазари, Конгресът на ЕЛДР обсъди либералните решения за изход от кризата, която доведе финансовият сектор до ръба на пропастта. Евродепутатът Биляна Раева беше модератор на панела за финансовата криза, в която водещи икономисти формулираха либерални решения за изход от нея и ще има ли тя отражение върху екологичните ангажименти, които Европа си е поставила за 2020 – намаление на вредните емисии, ефективно базирана на алтернативна енергия. Основни участници в панела бяха Дидие Рейндерс, вицепремиер и министър на финансите на кралство Белгия, Андреас Карлгрен, Министър на околната среда на кралство Швеция и Джеймс Шиквати, водещ кенийски икономист, номиниран за глобален лидер за 2008 от Световнният Икономически Форум. Сред идеите на либералите са разумно регулиране, чрез европейско законодателство в областта на конкуренцията и строги правила въпреки свободата на пазарите.

Както можеше да се очаква, противниците на свободния пазар и отворената икономика, използваха кризата, за да декларират провала на либералните икономически методи и глобализацията като цяло. Либералите никога не са бъркали свободата на пазарите с пълната липса на правила. Напротив, винаги са изисквали подходящо и разумно регулиране, например посредством европейско законодателство в областта на конкуренцията. Както каза и министър председателя на Дания – Расмусен, „имаме нужда от по-добро регулиране, не от повече регулация“.
Акцентите от срещата:
„Финансовата криза и промените в климата са предпоставки за развитието на иновации и трябва да ги използваме“, заяви министърът на околната среда на Швеция Андреас Карлгрен и добави, че в тези условия инвестициите трябва да се преосмислят и насочат към нови технологии, гарантиращи ефективност на производството и щадящи околната среда, която изисква строго законодателство.
Кенийският икономист Джеймс Шиквати постави въпросът помага ли кризата за развитието на най-изостаналите страни по света и предложи да се създаде застраховка срещу прехвърлянето на риска, която би поела разноските по спасяването на частните банки и компании по време на криза, вместо да се ползват парите на данъкоплатците за тази цел, както е сега.
Вицепремиерът на Белгия Дидие Рейндерс се спря на светкавичната реакция на страната му за стабилизирането на банките след труса на местния пазар и взетите мерки, които впоследствие бяха възприети като общоевропейски (гарантиране на влоговете на клиентите до 50 хил евро).
Акцентът в неговото изказване беше за регулиране с общи, по-добри, а не с повече правила. Сегашната криза налага да мислим за общи правила, минимум стандарти за сигурност, прилагани навсякъде по света, заключи Рейндерс. Пример за това е нова система от типа Бретон Уудс. Тя трябва да регулира еднакво както развитите, така и развиващите се страни и важи за ЕС, Русия, Китай, Индия. Кризата също поставя нуждата от структурни реформи пред политиката за климата и пазара на труда.

На конгреса на ЕЛДР в Стокхолм, заместник-председателят на НДСВ, Илия Лингорски беше предложен за член на бюрото на Европейската Либерална Партия (ЕЛДР). Сред неговите приоритети за бъдещата работа са:
Либерални политики за европейските капиталови пазари и структурни икономически реформи в условията на световна финансова криза и сложна глобална икономическа обстановка.
Използване на предизвикателствата на промените на климата за повече инвестиции в знание и технологии, по-конкурентна икономическа среда и по-високо качество на живот.
Успешно продължаване на интеграцията на страните от Югоизточна Европа в ЕС и необходимото институционално и обществено развитие.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 31.10.2008 в 20:27 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране