За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

„Утре започва от днес“, ден на народните будители


ПРИВЕТСТВИЕ ПО СЛУЧАЙ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ОТ БИЛЯНА РАЕВА, ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Уважаеми сънародници, Всяка година на първи ноември си задаваме въпросът знаем ли кои са българските будители? В историческия ни календар денят на будителите е отбелязан като всенароден празник на заслужилите българи. А има ли днес от тях сред нас? Смятам, че това е по-важният въпрос и се обръщам към всички вас с надеждата, че всеки може да се огледа и посочи име, мисия, визия във всички сфери на обществения и политическия живот в страната, с които да се гордеем. От времето на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Петър Берон до днес, страниците на историята са запомнили създаването на широко гражданско движение за съхраняване на историческото и културното наследство по нашите земи. Мисля си, че на днешната дата с гордост можем да се поклоним пред учителското съсловие и представителите на академичната мисъл, да свалим шапка на интелектуалния елит, да се здрависаме с журналистическата гилдия и да сведем глава пред онези личности от миналото, чийто имена огряват нашите училища, читалища и издателства и улиците, по които минаваме всеки ден. Защото утре започва от днес, защото съединението прави силата и защото Европа има какво да научи от нас! Честит празник на народните будители!

Всяка година на първи ноември си задаваме въпросът знаем ли кои са българските будители? В историческия ни календар денят на будителите е отбелязан като всенароден празник на заслужилите българи.

А има ли днес от тях сред нас? Смятам, че това е по-важният въпрос и се обръщам към всички вас с надеждата, че всеки може да се огледа и посочи име, мисия, визия във всички сфери на обществения и политическия живот в страната, с които да се гордеем. От времето на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Петър Берон до днес, страниците на историята са запомнили създаването на широко гражданско движение за съхраняване на историческото и културното наследство по нашите земи.

Мисля си, че на днешната дата с гордост можем да се поклоним пред учителското съсловие и представителите на академичната мисъл, да свалим шапка на интелектуалния елит, да се здрависаме с журналистическата гилдия и да сведем глава пред онези личности от миналото, чийто имена огряват нашите училища, читалища и издателства и улиците, по които минаваме всеки ден.

Защото утре започва от днес, защото съединението прави силата и защото Европа има какво да научи от нас!
Честит празник на народните будители!


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 31.10.2008 в 20:29 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране