За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатът Биляна Раева – активна в борбата с измамите с ДДС при търговия между страни членки на ЕС


Днес на редовното си заседание, Комисията по икономически и парични въпроси към ЕП, обсъди доклада на г-н Хосе Гарциа-Маргало, Консервативен депутат от Испания, за Единна система за ДДС в рамките на ЕС.

Биляна Раева представи две поправки по първоначалния проект предложен от Европейската комисия, имащи за цел да хармонизират допълнително механизма за подаване на ДДС декларациите и на декларациите по ВИЕС (за освобождаване от ДДС). Тя предложи да се отхвърли прага от 200 000 Евро оборот, под който фирмите няма да са длъжни да спазват едномесечния срок за подаване на ДДС декларациите. По този начин би възникнало забавяне на предаването на информацията между страните членки и забавяне на последващия контрол по сделките. Борбата с измамите ще се подобри, ако всички фирми, без значение размера на транзакциите, трябва да предават декларациите си в срок от месец.

По-бързо събиране и по-бърз обмен на информация, свързана с вътреобщностните сделки са предвидените мерки в доклада.
Конкретно, хармонизиране и намаляване на един месец на периода за деклариране на вътреобщностните сделки в извлеченията за рекапитулация, посочени в директивата за ДДС, съкращаване от три на един месец на срока за предаване на тази информация между държавите-членки.

Същевременно друга комисия към ЕП, по Бюджетен контрол, също се произнася по доклад относно борбата с ДДС измамите. Той е за подобряването на административното сътрудничество между страните членки. Икономическата комисия представя становище по въпроса, което бе написано от Биляна Раева.
В него тя подчерта необходимостта от съкращаване на периодите за обмяна на данни между страните членки при вътреобщностни сделки. Становището насърчава и създаването на европейска мрежа за сътрудничество между данъчните служби за по-добра събираемост на ДДС.
Не на последно място, становището предлага мерки за хармонизиране на процедурите за регистрация на лица, подлежащи на облагане с ДДС.

Становището на Раева е изготвено в т.нар. процедура при засилено сътрудничество и се приема без вот от Комисията по бюджетен контрол.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 04.11.2008 в 12:53 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране