За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

„Със сигурност единствената успешна социална Европа е конкурентноспособната Европа”


Четири са основните приоритети пред бъдещото чешко председателство: конкурентноспособност, базирана на четирите основни свободи – капитали, стоки, услуги и работна ръка, най-важната страна за чехите, подобряване на качеството на заетостта, инвестиции в образованието и в стимулиране на младите семейства, по думите на чешкия министър на труда и социалните въпроси и вицепремиер, Петер Нечас. Това стана ясно след като Делегация на комисията по заетост и социални въпроси на Европарламента, в която участва и евродепутатът Биляна Раева, посети Прага във връзка с подготовката на страната за председателство на Европейския съвет от януари 2009г.
Сред най-обсъжданите въпроси бяха директивите за работното време и за временното наемане на работници, защото 2009 г е посочена за край на преходния период за всички онези държави членки, които ограничиха достъпа до своите пазари на хора от страните от Източна Европа. Министър Нечас разкритикува решението на комисията по заетост и социални въпроси в ЕП да отхвърли предложението на съвета за директива за работното време. Консенсусът постигнат от европейските министри по социални въпроси предвиждаше значително либерализиране на пазара на труда, едновременно с което се запазваха мерките за социална защита, сигурност и безопасни условия на труд. Клаузата, която предизвика най-много дискусии и която предизвика отхвърлянето на цялото предложение на този етап, предвижда възможността за удължено работно време за тези, които искат да работят повече от предвидените в този момент максимално 48 часа на седмица. Инвестиции в качества подпомагащи реализацията и по-добрата работа, стимулиране на семействата, подобряване на заетостта в основите на конкурентноспособността и движещата сила за реализирането на стратегията от Лисабон, предвижда още председателството. Основни приоритети остават териториалната и професионална мобилност на работниците, както и включването на маргинализирани групи в социалния живот и на пазара на труда. „Затова нашите мерки са насочени към активирането на работната сила“, заяви Нечас. Ще бъдат засегнати и проментите в околната среда, енергийната политика и сигурността на енергйините доставки, както и безопасни външни граници и фокус към източна Европа – имиграция, разширяване на ЕС.
Всеки трябва да има правото сам да определя колко иска да работи, в зависимост от потребностите му в съответния момент и разбира се, спазвайки правилата за сигурност и безопасност за професията, споделиха чешките експерти.
На въпрос, зададен от немска депутатка от Европа на нациите ще бъде ли програмата на чешкото председателство насочена и към социална Европа – борба с бедността, минимални прагове на заплати и стандарти, бе отговорено, че тези, които искат да работят трябва да могат да намерят работа, която ги удовлетворява, защото без конкурентноспособност няма условия за социална политика.
Освен с вицепримиера, делегатите се срещнаха и със зам-министъра на образоването Якуб Дур, както и с организации на синдикати и на индустрията.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 07.11.2008 в 12:08 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране