За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

„Дунав да не бъде граница, а мост между страните, през които минава”


„Дунав да не бъде граница, а мост между страните, през които минава”

С тези думи евродепутатът Биляна Раева откри семинар за трансграничното сътрудничество между България, Румъния и Унгария в Европарламента вчера, който организира съвместно с евродепутатите Рамона Манеску (Румъния, ALDE) и г-н Истван Сцент Ивании (Унгария, ALDE).

„Дунавският регион има много голям потенциал, който може да бъде използван максимално и ще послужи за превръщането му в център за привличане на инвестиции, а от една естествена граница, Дунав трябва да се превърне в символ, насърчаващ връзките между докосващите я държави“, обобщи още тя.

Колин Уолф от Дирекция „Регионално развитие“ на Европейската комисия наблегна на изключителната важност на сътрудничеството на граничещите региони около Дунав и на това, че Европейския съюз насърчава и поощрява чрез структурните фондове сътрудничеството между местните власти, с цел създаването на проекти за транс-гранично сътрудничество. Според него териториалното сътрудничество в ЕС трябва да подпомогне кохезията в Европа и високият потенциал на страните от източна Европа. Като положителен Колин Уолф даде примера със сътрудничеството между Калараш и Силистра в изграждането на ферибот.
Европейският съюз финансира най-вече изграждането и рехабилитацията на инфраструктурни съоръжения по проектите за транс-гранично сътрудничество. Чрез такива проекти се предотвратява негативния аспект на границата. За трансграничното сътрудничество между България и Румъния за периода 2007-2013, Европейският съюз отпуска 217.8 милиона евро.

В семинара по покана на Биляна Раева, участие взе кмета на община Лом, Пенка Пенкова, която настоя, че трансграничното сътрудничество е основен инструмент за създаване на бизнес мрежи между регионите. Сътрудничеството между граничните региони е изключително важно за решаването на общи проблеми. Такива региони най-често имат подобно ниво на развитие от където произтичат и сходни проблеми. Според нея, общинските и местните власти са добили голям опит в този тип сътрудничество през последните години. „Това, което държавите не успяха да направят го направиха общините като създадоха балканска мрежа за сдружения на общини“, допълни още Пенкова.
Проект между община Мизия и Крайова, който цели да опази зелените пространства в двата региона, представи на семинара и заместник-кмета на община Мизия, Николай Нековски. Той предвижда създаването на екоклубове, които да запознаят деца от румънска и българска страна с екологичните проблеми в двата региона, създаването на трансгранична мрежа за опазването зеленото богатство, насърчаването на гражданската активност, както да подобрят капацитета на управление на проекти.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 12.11.2008 в 12:11 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране