За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Пакетът „Енергетика и климатични промени” ще нанесе тежки ограничения върху развитието на индустриите в редица страни членки


Евродепутати от България, Полша, Румъния, Германия и Люксембург изказаха своите притеснения от въвеждането на третия период за търговия с емисии на въглероден диоксид в сегашният му вид на пресконференция, състояла се вчера в Страсбург.

Депутатите, сред които и инициаторът на събитието Биляна Раева, отправиха призив към Европейските лидери да приложат най-ефикасното решение от гледна точка на постигане на целите спрямо цената (cost efficient), за да приложат третия период от системата за търговия с емисии.

Г-жа Раева изрази своята огромна загриженост за реалната заплаха за някои сектори, особено тези, които използват най-много електроенергия, и които изпускат най-много въглероден диоксид, да бъдат принудени да преразгледат своите планове за дългосрочни инвестиции, като ги пренасочат към страни извън ЕС. По този начин, индустриите няма да се съобразяват с ограниченията, налагани чрез проектодирективата.

Едно изтичане на инвестициите би довело не само до загуби за ръста на икономическият растеж, но и до загуба на хиляди работни места, подчертаха евродепутатите.

По досието „Енергетика и климат“ България отстоява, заедно със седем други страни членки, твърдата си позиция за повече гъвкавост при налагането на принципа за 100% търговия на емисионните квоти за електропроизводителните. 100% търговия на емисии би довело до драстично увеличение на цените на КвтЧ от 2013г.

Изключително важно за страната ни е да бъде постигнат компромис за признаването на усилията от 1990 до 2005 г. През посочения период България е намалила емисиите си с около 50%, преизпълнявайки ангажиментите си по Протокола от Киото.

Признаването на тези усилия, би довело до допълнителни емисионни права за страната ни, които са жизненоважни за запазване на високите темпове на растеж на родната икономика, сподели пред журналисти Раева.

Участници в срещата бяха евродепутатите Йержи Бузек (Полша, Народна партия), Йорго Чацимаркакис, (Германия, АЛДЕ), Роберт Гьобелс (ПЕС, Люксембург), Никодим Булзеск(Румъния, ПЕС).


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 20.11.2008 в 12:18 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране