За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

България да иска промяна на квотите за въглероден двуокис


Съобщението на ЕК от 5 май  за липсата на план за търговията с емисии парникови газове на предприятията в България и разговорите около Националния план за разпределение на квотите за вредните емисии за втората фаза на европейската схема за търговия с емисии – 2008-2012, върнаха разговора за квотите отново на сцената. Биляна Раева и икономическият екип на НДСВ, заедно с представители на индустриите, които ще бъдат засегнати от предвидените за България квоти СО2 за периода 2013 – 2020 г. се обединиха около решението да се приложат всички възможни средства за промяна в размера на предвидените квоти за България. Дискусията на тема „Климатични промени, енергия и икономическо развитие“ беше организирана от евродепутатa Биляна Раева и членовете на Съвета по икономика и финанси на НДСВ и през ноември м.г.  При лошия за България сценарий е реална възможността инвеститорите в циментовата, металургичната, въгледобивната, топлоелектрическата и химическата индустрия, които формират една значителна част от БВП на страната, да изнесат производствата си в трети страни.

Темата за изменението на климата и затова какво енергетиката и индустрията може да направи за намаляването на отрицателното въздействие на енергетиката и индустрията върху климата е изключително сериозна и има сериозни финансови измерения. Това заяви зам.-министър на околната среда и водите Любка Качакова по време на дискусията.

В отговор на климатичните промени ЕК изготви пакет от законодателни мерки – най-важните от които са проект на Директива за схемата за търговия с емисии и проект на Решение за разпределение на усилията между държавите членки, каза Любка Качакова. Тя подчерта, че пакетът „Енергетика – климат“ е един от най-сложните, който въобще е обсъждан в ЕС. Новите страни членки поставят под въпрос до каква степен този пакет отразява един от основополагащите принципи на ЕС – принципа на солидарност. Преговорите и разговорите са оживени. Това не трябва да бъде пакет, който разделя Европа на стара и нова, подчерта зам.-министърът на околната среда и водите Любка Качакова.

Тя очерта и спорните въпросите, които в момента се обсъждат и засягат България и българската индустрия:
• Един от най-важните въпроси това е процентът на аукциона в енергийния сектор, свързан с производството на ел. енергия. Предвидените 100% аукцион за ел. сектор още 2013 г. са неприемливи за редица страни – България, Полша, Румъния, Чехия, Малта, Кипър, Литва, Естония. Всички тези страни настояваме за третиране на този сектор като останалите в схемата – т.е. да има 20% аукцион през 2013 г. и постепенно да нараства до 100% до 2020 г. Един от аргументите на България е, че нашият сектор за производство на електроенергия е недостатъчно интегриран към схемата за търговия с квоти на емисии.
• Отчитането на миналите усилия, т.е. намаляването на емисиите на парникови газове от 1990 г. до сега. Отново България е в групата на седемте държави членки наред с Унгария, Румъния, Словакия, Литва, Латвия и Естония. От самото начало ние поддържаме тезата, че в пакета не са отчетени в достатъчна степен миналите усилия за намаляване на емисиите на парникови газове. От решаването на този въпрос зависи подкрепата на засегнатите страни за пакета като цяло.
• Удължаването на референтния период (2005 и 2006 или 2005 – 2007 г.) За България първите верифицирани данни са от 2007 г. Ние поддържаме позицията, че 2007 г. трябва да се използва за референтна година. ЕК прие, че за България и Румъния 2007 г. ще бъде възприета за референтна година.
• Междинната цел за 2013 г. – тогава България ще има задължение, изчислено на база на средноаритметичните емисии за 2006, 2007, 2008 г. Въпросът за междинната цел беше поставен още в началото на преговорите от България. Страната ни поддържа становището, че с междинната цел се въвежда допълнително ограничение за страните, които досега са редуцирали емисиите си до нива, които им позволяват растеж в бъдеще.

Зам.-министър Любка Качакова припомни, че Френското председателство на ЕС си е поставило за цел да се постигне споразумение на първо четене с ЕП до края на 2008 г. и се очаква законодателните мерки да бъдат гласувани от ЕП май 2009 г. Затова тя призова днешната дискусия да се води по реално приложими предложения от страна на представителите на българската индустрия.

В дискусията участваха още зам.-председателите на НДСВ Милен Велчев и Илия Лингорски, членовете на Съвета по икономика и финанси на НДСВ Стефан Стайков и Калоян Нинов, както и народни представители от НДСВ, търговските представители на посолствата на Полша, Унгария, Франция, Германия, Гърция, Естония, Испания, Словакия, Румъния, представители на Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката, Американската търговска камара, информационен офис на представителството на Европейския парламент в София, Анани Георгиев („Ситибанк“), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представители на карбоновата индустрия – Българска асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ), Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), „Солвей-Соди“ АД, „Агрополихим“ АД, Федерация на независимите синдикати на миньорите, икономически журналисти и др.

Ако бъде прието предлаганото решение в този му вид и затварянето на ТЕЦ „Марица 3″ Димитровград, след затварянето на „Брикел“, ТЕЦ „Марица изток 1″, след затварянето на ТЕЦ „Сливен“ и затварянето на „Бобов дол“ 40 – 50 хиляди работници ще отидат на улицата, каза по време на дискусията Пенчо Токмакчиев – председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара, подчерта, че цялата българска индустрия е против начина, по който беше конструиран пакетът климат -енергетика, защото стои върху неверни теоретични основи. Освен това, информацията, която е подавана от България при неговото изготвяне, почива на едни силно занижени прогнози за нарастването на енергийното потребление в периода до 2030 г. Ако бъде приет пакетът „климат – енергетика“ от България ще се очаква 2020 г. да съкрати емисиите си на парникови газове към 1988 г. с 50%. От сектора, който подлежи на европейската схема за търговия с квоти СО2 се очаква това съкращение да е 70%, каза Бранков.

По време на дискусията Денис Самсон, изпълнителен директор на „Солвей соди“ АД каза, че ако компанията ще трябва да плаща за СО2, който се освобождава при нейните производства, то ще трябва да повишат цената на продуктите си с 40 – 42%, което е невъзможно и ще им се наложи да изнесат производството си от Българи в страни извън ЕС.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 26.11.2008 в 12:26 в категория Европарламент, Мегафон, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране