За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева подкрепя правата на служители и работници за навременно информиране за дейността и реструктурирането на техните предприятия


На редовното си заседание от 2 декември, Комисията по икономически въпроси към ЕП подкрепи становището на социалиста от Австрия Харалд Етл за необходимостта от подобряване на Европейската директива за информиране на служители и работници при извършване на промени в предприятията.

Евродепутатът Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ), която бе докладчик в сянка при изготвянето на текста, подкрепи основните елементи от становището в частта за по-добра информираност и консултация на служителите при „поглъщания“ на или при предприятия с голямо капиталово участие на т.нар. хедж фондове, суверенни фондове и фондове за дялово участие.

Раева наблегна на необходимостта от разширяване на обсега на директивата, което има пряко отношение към България и корабоплаването ни. Тя подкрепи допълнение, налагащо задължение за информиране на екипажи на кораби плуващи в открито море и плаващи под флаг на страна от ЕС. Проблеми в тази област възникват поради честото наемане на моряци от трети страни. Раева подчерта, че текстът е в съответствие с прилагането на конвенциите на Международната организация на труда.

Директивата от 2006г., е първият текст въвеждащ задължително информиране на работещите в предприятията в Общността, но нейното преразглеждане се налага заради неуспешното й спазване от страните членки. Документът създава минимални хармонизирани изисквания за консултиране и информиране на работещите, което включва санкции за неспазването им от служителите или създаването на представителни органи.

Основният доклад на Комисията по заетост ще бъде гласуван в пленарна зала през януари 2009г.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.12.2008 в 12:29 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране