За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Лондонското Четвероевангелие бе представено в Брюксел от Биляна Раева


След бляскавата церемония по награждаването на Меглена Кунева  в Брюксел,  евродепутатът Биляна Раева (НДСВ – АЛДЕ) поднесе красотата, мъдростта и енигматичността на Четвероевангелието на цар Иван Александър пред Европейския парламент. 650 години след създаването му ръкописът, съхранен в Британската библиотека, оживя пред очите на евродепутати и българска делегация на НДСВ като документ с огромно значение за развитието на европейската и световна цивилизация. Така определи избора си Биляна Раева, която заедно с АЛДЕ е домакин на семинара „Ролята на либералната демокрация за актуализирането на културното наследство на Европа“, посветен на представянето на четвероевангелието в Европейския парламент.

Заместник-министърът на културата Явор Милушев подчерта, че в европейската година на междукултурния диалог Четвероевангелието е важен исторически документ, който показва как и защо народите на Европа трябва да водят диалога си. Според него либералните принципи и подход в този процес могат да създадат многообразието и да съхранят идентичността на европейските народи. Четвероевангелието бе представено в Европейския парламент от Екатерина Димитрова – единственият български автор на книга върху Четвероевангелието на цар Иван Александър, доктор Раул Савани – лектор в университета в Уоруик, Тивериополския епископ Тихон – представител на Българската православна църква и професор Живко Желев – изследовател.

Европейските депутати видяха 367 миниатюри с техните 650 образа от Четвероевангелието. В света има четири подобни документа и българското евангелие по важност и по своя естетизъм представлява своята връзка между Средновековието, Ренесанса и Ортодоксалното изкуство.

Биляна Раева разработва идеята Четвероевангелието на цар Иван Александър да бъде представено на културната общественост в София. АЛДЕ финансира и специално издание с изследванията на Четвероевангелието.

По покана на евродепутата Биляна Раева над 30 общественици и културни дейци от България взеха участие в семинара, а по-късно се запознаха с функционирането на Европейския парламент и с работата на евродепутатите.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 05.12.2008 в 12:32 в категория Европарламент, Мегафон, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране