За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Преклонение, уважение и възхищение към историческото минало, култура и самобитност предизвика представянето на Алманаха за Македония от евродепутата Биляна Раева в Благоевград


След бляскавото представяне на Четвероевангелието на цар Александър в Европарламента, евродепутатът Биляна Раева направи продължение на линията си за утвърждаване на българската култура у нас и по света. Уникалният Алманах за Македония от 1931 г., който тя представи в Брюксел през юли, днес беше представен и в Благоевград.
„Бог ни е сложил главата да гледаме напред“, пазейки спомена за Македония откри с думите събитието Раева, перифразирайки известен балкански писател. Трябва да направим всичко възможно, за да работим за българската кауза, обобщи тя. С любезното домакинство и участие на зам.-председателя на НДСВ Марина Дикова и медийното партньорство на Радио Благоевград, премиерата на книгата събра многобройна публика от учители по история, представители на академичните среди, директори на училища и читалища, представители на Държавния архив и Историческия музей в Благоевград, директора на Радио Благоевград Елисавета Каменичка, депутата от НДСВ Снежана Гроздилова, общественици и журналисти. Издателят на Аламанаха Костадин Костадинов и историкът д-р Димитър Тюлеков върнаха гостите към спомените за историческото минало, култура и етнография на македонската област.
След 1944 г. алманахът е бил системно унищожаван и инкриминиран. Затова до наши дни бяха достигнали само няколко копия, и те ни послужиха като основа за сегашното повторно публикуване – идея за връщане към втори живот, каза издателят Костадин Костадинов.
Алманахът е библиофилско, фототипно издание, с над 1000 страници и 3500 илюстрации. Днес, преиздадено и допълнено от ВМРО, то е ръчно изработено от български печатарски майстори (книгата тежи около 5 кг) и съдържа автентични спомени за миналото на географската област Македония, и е неподправено свидетелство за стопанския, културния, обществения и религиозния живот на всички народности, населявали областта – българи, турци, гърци, власи, албанци и евреи.
Изданието е удивителен исторически документ, наричан Библията в македонското освободително движение. Днес ние ставаме съвременници на историята, съпричастни към една храмова тема, защото Алманахът носи послание към днешния ден, коментира д-р Димитър Тюлеков. Книгата е за интелигентния и проницателен читател, който умее да задава въпроси и да търси отговори, допълни още той и насърчи да се говори по темата, защото тя трябва да ни сближи и да ни подтикне към градивни отношения.
Поради огромният интерес от страна на гостите, Биляна Раева дари копия на Алманаха на Историческия музей в Благоевград, на читалище „Никола Вапцаров“ и на регионална телевизия „Око“.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 15.12.2008 в 8:26 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране