За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

От Дряново до Борджия


Екипът на община Дряново изпрати писмо до Биляна Раева във връзка с проекта за побратимяване с италианския град Борджия. В началото на декември 25 дряновци посетиха Италия и в продължение на две седмици опознаваха местната култура, традиции и административно устройство. Раева и екипът й бяха в основата на реализацията на идеята. В писмото до Биляна Раева дряновци пишат:

„Позволете, от името на цялата група, да Благодаря на г-жа Биляна Раева за незабравимите моменти, които преживяхме, за незабравимите места които видяхме, за приятелите, които опознахме и никога няма да забравим – за всичко, което се запечата в сърцата ни и което стана реалност благодарение на проект „Нова Европа – Интеграция на различни начини на живеене“ – Среща на побратимяващите се градове Борджия, Италия и Дряново, България. И така, денят беше дългоочаквания 01.12.2008г. Гупата беше толкова различна и все пак обединена от мечтата Италия, Борджия, другия свят и култура. Групата ни е весела, организирана и добронамерена за следващите 12 дни. На летище Ламеция въпреки късния час на пристигане ни посреща преводачката, която е българка и от дълги години живее в Борджия, и делегация от зам.кмета по културните въпроси в община Борджия, двамата съветника на кмета, като единия от тях е главния инициатор на проекта за побратимяване, служител от социалната сфера и естествено секретарката на кмета, която трескаво стискаше листи с нашата програма, настаняването ни и всичко свързано с дните до края на престоя ни.
Бяха толернатни, като ни запознаха с плановете си за престоя ни в Борджия и предложиха ако имаме желания или забележки да ги обсъдим заедно. Посрещнаха ни с искренни усмивки, сърдечни прегръдки и много кавалерство. Във всички очи блестеше вълнение и знак на уважение. Поради това, че не говорим свободно техния език, те буквално изучаваха всеки наш жест и всяка наша мимика. Постонно търсеха обратния израз, че са се справили добре с голямата си подготовка за нашето посещение.
Бяхме впечатлени, мисля всички, че на сградата на Общината, беше развят флага на България, редом до техния. Навсякъде в града, бяха разлепени афиши с текст „Добре дошли в Борджия“.
Посрещнаха ни в просторното фойе на къщата, в която по-голямата част от групата останаха да пребивават.Имаше маса с различни типични италиански храни.
От следващият ден гостоприемството на нашите домакини, доби своя блясък.
Като за начало ни приеха по-най тържествен начин в сградата на Общината. Запознаха ни с Кмета и всички служители. Впечатли ни архитектурата и изкуството, което лъхаше в сградата и от ведрите и спокойни лица на служителите. Церемонията беше вълнуваща, присъстваха много видни граждани, чуха се много вълнуващи благодарности и изказ на радост, че сме приели поканата. Усещахме, че сме желани и дълго чакани. В следобедните часове ни представиха това китно градче Борджия, потънало в зелинина, ред и чистота. Приветливо „Бонджорно“ и „ЧАО“, с което ни поздравяваха на всяка крачка малките и големи наши домакини, показваше с още по – голяма сила тяхното гостоприемство.
Всичко, което ни показваха, тяхната история и култура, говореше с гласа на историята и съхраняването и в съвремието. Ценят дори съборения дувар на 100 години или необитаемата къща на първия най-богат жител. Искаха да ни покажат всичко, с което са свързани и с което се гордеят. Не можахме да скрием страхопочитанието и вълнението си, което изпитвахме във всяка една църква и катедрала, която посетихме. Живите цветя, които се поддържат в църквите и отделните паметници на светци в града говориха за тяхната религия и култура.
През престоя си там посетихме Археологическата част на парк Сколациум, археологически разкопки на Локри и средновековното градче Герас. Участвахме в прием организиран от кмета на с.Скулаче, който ни запозна с дълбоките корени на селището. Показаха ни катедралата и най-старата грънчарска работилница, запазена и работеща в автентичен вид.
Където и да отидехме през цялото това време, всички ние забравили различието в езика се прегръщахме, правихме си снимки и разпитвахме за своя бит и семейство. Вечерта имаше организирана среща на тема: Хармонизирани дейности за развитието на културния туризъм – обмен на традиции и култура. Изненадаха ни приятно с огромна торта украсена с трибагреника ни и букети от рози, както и много типично италианска храна, всичко приготвено специално за нас от нашите любезни домакини. Ние от своя страна бяхме приготвили наши вкусни български специалитети. Имаше веселие, много разговори, кои с преводач, кои с погледи и ръце, но вечерта беше дълга и вълнуваща. Нашите домакини непреставаха да ни се радват, да се стремят да сме доволни и щастливи от престоя си в Италия. Изражението по лица ни беше оценката за работата и старанието им.
Гостоприемните италианци, ни засипваха с красиви местности, заведоха ни в гр.Тропея, приказно място на брега на Тиренско море. Посетихме Пизо и историческия музей с възстановки и восъчни фигури. Посетихме и град Катандзаро, където ни посрещнаха любезно в областния център, посетихме величествената сграда на театъра, музея на изкуствата, музея на Наполеон и Ботаническата градина, вечерта присъствахме и на церемонията по закриването фестивала на киното.
При посещението си в град Соверато се докоснахме и до бреговете и водите Йонийско море.
Направиха ни съпричастни на най-големия си релегиозен празник „Непорочно зачатие“ и най-вълнуващата, грандиозна и красива заря, каквато някога не сме виждали. Бяхме почитни гости на празника на гр. Борджия и при откриването на нова улици чрез поставяне на плоча в памет на бележит учен.
Нашите любезни домакини използваха възможността при честването на 60 годишнината от създаването на Фондация за правата на човека и пред учениците на гр.Борджия, да ни представят и презинтират като бит, култура, традиции, дадоха ни възможност да представим и наши училища. Презентирахме нашия град, пред обществеността на гр.Борджия. Всичко се прие с голям интерес, като още в същия ден, искаха да научат нещо повече за нас, да се запознаят с нашия град, бит и култура, доколкото позволяваха материалите които носехме.
Във всеки музей, който посетихме, имат традиция посетителите да записват имената си и да се подписват – нашите 23 имена на български език ще останат спомен във всички кътчета където ни приеха.
Програмата ни беше много богата, но на първо място много беше човещината, с която бяхме обградени. Непрекъснато ни питаха добре ли се чустваме там, как е здравето ни, а и изразиха с особено внимание и почит поздрава си към членове от нашата група, които имаха лични празници по време на престоя ни там.
Броените дни наближаваха края си и оставаше най-важното – след първоначалното опознаване, подписването на пакта за побратимяване. Организираната церемония по подписването беше тържестевана и съпроводена с изпълнението на двата химна. Текста на пакта е ангажимент, към нашата човечност, култура и добро възпитание на българи и евпорейски граждани.
Заключителната вечер, бе отбелязана с гала вечеря, на която присъстваха всички, които бяха ангажирани с организацията на престоя ни в Борджия.
Чакаме с нетърпение мига, в който със своите организаторски способности ще направим всичко по силите си, за да изкажем своето огромно българско БЛАГОДАРЯ и да кажа „Буонджирно , Кари амичи.“- „Здраевейте, скъпи приятели“


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 05.01.2008 в 10:38 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране