За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Делегация на АЛДЕ-групата от Европарламента заминава за Исландия в ключов момент на нарастващо напрежение заради кризата в северната страна


Евродепутатът Биляна Раева и специална делегация на либералната партия в Европарламента (АЛДЕ) ще посетят Исландия и Норвегия между 8-и и 11-и февруари т.г. По време на посещението си евродепутатите ще се срещнат с министри, техни колеги, които отговарят за външни отношения и европейски въпроси, представители на прогресивната партия, както и с членове на либералния интернационал. Биляна Раева е и председател на Делегацията на Европарламента за отношенията с Швейцария, Исландия и Норвегия и Европейско икономическо пространство (ЕИП).

Посещението е организирано в ключов момент, поради нарастващото напрежение в северната страна. Исландия пострада много тежко от финансовата криза, като се наложи правителството да се намеси в спасяването на три от най-големите банки в страната. Национализацията обаче не спаси банките от банкрут и сега правителството е принудено да иска финансова помощ от чужбина. Ситуацията в Исландия породи голямо и нарастващо обществено недоволство, което се изрази в демонстрация пред парламента вчерашния ден, където около 2000 души блокирали входа на асамблеята и влезли в сблъсък с полицаите. Органите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разгонят демонстранти в Рейкявик, искащи оставката на правителството, в следствие на което са арестувани 13 души.
На първата си сесия за 2009 г. много от исландските депутатите подкрепиха исканията на демонстрантите и също поискаха оставката на кабинета.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 21.01.2009 в 10:49 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране