За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Нова инициатива за хората с увреждания бе лансирана в Европейския парламент


Евродепутатът Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ) подписа декларация за хората с увреждания, с която се застъпва за спазването й в целия Европейски съюз. Инициативата е на международния консорциум за развитие на хората с увреждане (International Disability and Development Consortium) и цели да подкрепи прилагането на конвенцията на ООН за правата на тези групи във всички държави-членки на Общността. Лансираната вчера в Европейския парламент идея даде на депутатите възможността да подпишат декларацията, с която се присъединяват и се ангажират да работят за своевременното прилагане на конвенцията.

Конвенцията за правата на хората с увреждане е приета на 13 декември 2006 година от Асамблеята на Организацията на обединените нации (ООН). Тя цели да осигури, защити и разпространи пълното и равностойно възползване на всички човешки права от страна на хората с увреждане. Основна цел е и зачитането на тяхното достойнство, както и борбата с всякакъв тип дискриминации. Държавите приели конвенцията, поемат ангажимент да гарантират на тези групи равно третиране, както и равенството им пред закона и същата съдебна закрила, която притежават хората без увреждане. Документът признава също така правото на живот на всеки човек и в тази насока призовава държавите, които са я приели да предоставят нужните условия за това хората с увреждане да могат да живеят пълноценно. Конвенцията превръща в право достъпа, за да могат хората с увреждане да живеят независимо и да участват пълноценно във всички аспекти на живота; държавите (приели конвенцията) трябва да вземат мерки за предоставянето на ефективен достъп до транспорта, информацията, комуникацията, компютърните и информационни технологии, и до другите обществени услуги.
Хората с увреждания са сред маргинализираните групи в обществото и често нямат достъп до тези услуги особено здравно обслужване или образование.
За това стана дума и на кръглата маса за хора с увреждания, организирана от НДСВ-Варна миналата седмица, където евродепутат Раева говори за политика, насочена към преминаване от социално подпомагане към социално включване на хората в неравностойно положение и обяви, че следи как се развива въпросът в Брюксел.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 21.01.2009 в 10:51 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране