За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Изказване на Биляна Раева в пленарна зала за предстоящия референдум в Швейцария, който пряко засяга България и Румъния


Пленарна сесия на ЕП в Страсбург, 2 февруари

Уважаеми колеги,

Тази неделя в Швейцария ще се проведе референдум за свободното движение на хора. Швейцарският народ ще трябва да се произнесе дали договорът между тяхната държава и Европейския съюз ще бъде продължен и ще включва за напред България и Румъния.

С решението си Швейцария ще определи бъдещето развитие не само на безвизовото преминаване на границите, но и на едно от най-успешните партньорства във всички области за повече от 30 години. В усновата на успеха на това сътрудничество лежи възможността за свободно движение на гражданите на Швейцария и ЕС. Тази политика допринесе положително за икономическото развитие на двата партньора и позволи да се установят благоприятни условия за бизнес инвестиции и растеж, както и за повишаване стандарта на живот. В сегашната обстановка на финансова и икономическа криза, свободното движение на хора е от изключителна важност за преодоляването й.

Резултатът от референдума ще повлияе пряко на отношения между Швейцария и Европейския съюз. Това което бе градено в продължение на дълги години, би могло да се зачеркне връщайки ни към границите ни, бариерите и ограниченията при липса на споразумение. Eвентуално „не“ на референдума би подкопало усилията положени от двете страни за сближаване и взаимно сътрудничество спрямо сегашните и бъдещи общи предизвикателства.

Искрено се надявам резултатът от референдума да бъде положителен и Швейцария и Европейският съюз да продължат да своето партньорство. Това решение обаче е суверенно и е изключително и само в ръцете на швейцарския народ. Какъвто и да е резултатът ние ще уважим това решение. Като председателка на делегацията на Европейския парламент за отношенията с Швейцария, се ангажирам че независимо от резултата ще продължа да работя усилено за отличните отношения които имаме с швейцарците.

Бих желала да приканя държавите членки и европейската комисия да сторят същото.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.02.2009 в 11:19 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране