За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Помирителна комисия за Директивата за работното време


Днес Европейският парламент определи своята делегация за участие в Помирителния комитет по преговорите с Европейския съвет за Директивата за работното време. В нея участва и Биляна Раева като член на комисията по заетост и социални въпроси от АЛДЕ.

Помирителният комитет се състои от две делегации и разполага с шест седмици за постигне на споразумение по проблемното законодателство. В делегацията на Съвета са включени по един представител на всяка държава членка (министри или техни представители), а делегацията на Парламента е съставена от същия брой членове на ЕП, според относителната тежест на политическите групи.

Процедурата за съвместно вземане на решения е най-важната в законодателния процес на ЕС, основана на принципа на равенство между пряко избрания Европейски парламент и Съвета, представляващ правителствата на държавите членки.

България подкрепя постигнатите споразумения на Съвета с държавите-членки, но не всички български евродепутати защитиха позицията на своята страна. Политическите различията доведоха до разделяне на мнението на депутати дори от една политическа група. С мнозинството на социалистите, Европарламента отхвърли категорично постигнатите споразумения на Съвета с държавите-членки и това доведе до пренасяне на обсъжданията върху директивата в Помирителната комисия. На днешното заседание ще се разглеждат 22-те изменения, по които ще се търси компромис между позиция на ЕП и Съвета. Ако не се постигне съгласие и директивата не бъде приета на майската пленарна сесия на ЕП, законодателното предложение отпада, като ще продължи да се прилага сега действащата директива със съответните тълкувателни решения на СЕО /Съд на европейската общност/. Това ще принуди Европейската комисия да започне процедури по неизпълнение на задълженията по въвеждане и прилагане на европейското законодателство.

Препоръката за второ четене на Директивата за организация на работното време породи сериозни разногласия между депутатите от ЕП и Съвета по следните въпроси: разделяне на дефиницията „дежурство“ на два подвида – „активно“ и „неактивно“, бъдещето на „опт-аут“ клаузата, която позволява на работника да отработи повече часове от установения 48-часов лимит, компенсаторната почивка, съвместяването на професионалния и семейния живот, прилагането на директивата на работник или на договор.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.02.2009 в 11:25 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране