За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева: Въпреки негативните кампании вотът в полза на свободното движение на българи и румънци в Швейцария е над 60 %


Въпреки негативните кампании на някои екстремални десни партии в Швейцария, в момента вотът в полза на свободното движение на българи и румънци в Швейцария е над 60 %. Това е много положителен сигнал, коментира за „ДНЕС+“ евродепутатът и председател на делегацията на Европейския парламент в Швейцария Биляна Раева.

Днес швейцарският народ гласува за референдум за свободното движение на българи и румънци в страната, което е продължение на съществуващото споразумение между Швейцария и Европейския съюз.

„Ако вотът беше отрицателен двустранното споразумение между Швейцария и ЕС, свързано с България и Румъния щеше да бъде прекратено. По този начин отношенията, които са били градени в последните 30 години между Евросъюза и Швейцария щяха да бъдат прекъснати. А това щеше да доведе до създаването на нови договори, свързани с транспортните коридори, с участието на Швейцария в общия европейски пазар, и движението на всички европейци в Швейцария и обратното – на швейцарците в Европа. Затова, радостно е, че резултатите са положителни, макар все още да не са окончателни“, каза евродепутатът. Очаква се окончателните резултати от референдума да бъдат обявени към 16 часа местно време или до 18 часа българско време.

На въпрос дали страховете за наплива от българи и румънци в Швейцария са силно преувеличени, Биляна Раева отговори, че една от линиите, които са изяснявани от делегацията по време на подготовката на самия референдум са били насочени именно в тази насока. Старахме се да обясним, че това подпомага икономиката както на ЕС, така и на Швейцария. Има изследване, че всеки четвърти швейцарски франк в търговията всъщност е натрупан благодарение на свободното движение между Швейцария и Европейския съюз, каза още Раева.

Разширяването на споразумението с България и Румъния предвижда до 2019 година да има свободно движение в определени квоти за българи и румънци, които, ако бъдат запълнени в съответната година, автоматично ще се прекъсне набирането на нов персонал между двете страни и даването на разрешителни за работа на швейцарския пазар. В момента българите в Швейцария са под 1000 човека, което е действително минимална квота и не се очаква наплив на българи и румънци. А една от предпазните клаузи е, че разрешителните за работа и за пребиваване се издават само след наличието на договор с швейцарска компания.

Радвам се, че положителният вот успя да спечели над пропагандата на екстремистите, които по време на кампанията си, бяха нарисували плакати с Швейцария, която е накълвана от черни гарвани, представляващи България и Румъния. Това бе доста неприятна визуално кампания, коментира още Биляна Раева. И допълни, че фактът, че е избрана за председател на делегацията на Европейския парламент в Швейцария и че е българка показва, че България и Румъния са еднакви по стойност членове на ЕС.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 08.02.2009 в 11:34 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране