За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева защити позицията на транспортния бранш в Страсбург


Актуалността на темата за евровинетката остави развитието на въпроса на дневен ред и след приключването на мандата на Европейския парламент.

„Недопустимо е в условията на икономическа криза, когато усилията ни са насочени към възстановяване, да се натоварва допълнително и необосновано транспортния бранш с такси за задръстванията“, заяви евродепутата Биляна Раева в изказването си пред ЕП в Страсбург преди време. Тя е против прехвърлянето на средства, събрани от пътни такси, към другите видове транспорт. Това би се отразило негативно на страни като България, с все още недоизградена и недобре поддържана пътна инфраструктура. Средствата трябва да бъдат приоритетно насочени към подобряване на инфраструктурата. Депутатите от транспортната комисия гласуваха  доклада на г-н Ел Кадрауи (ПЕС, Белгия) за винетните такси, съдържащ предложения за повишение на цените за ползване на пътната инфраструктура в ЕС.

„Тази тенденция би оскъпила значително услугите извършени от превозвачите от периферните страни на ЕС, сред които е и България. Новите такси ще се окажат непосилни и за търговците, производителите, и крайните потребители в Европа“, защити позицията на транспортния бранш Раева.

Тежкотоварните автомобили би трябвало да заплатят за причинените от тях „външни разходи“: замърсяване на въздуха, шум и задръствания. Според евродепутата, тези тежести са покрити вече в акцизите върху горивата, екологичните такси, както и други норми налагани на транспортните оператори.

Спорното компромисно решение за такса „задръстване“ беше гласуване на първо четене през март в пленарна зала. Според предложението на Европейската комисия, тя може да достигне 1.80 евро за километър опашка.

„Икономическата криза доведе до намаляване на търсенето на транспортни услуги с 50 % и увеличаване броя на фалиращите предприятия от бранша с над 110% спрямо 2007г.“ , цитира Раева. Поради липсата на сходни нормативни изисквания, европейските превозвачи не са конкурентоспособни спрямо фирми от трети страни, които извършват огромна част от превоза на товари от и до трети страни.

В особено тежко състояние са предприятията, които обновиха в последните години своя автопарк с екологични автомобили, а сега не са в състояние да обслужват лизинговите си договори и са пред фалит.

„Причина за задръстванията е липсата на подходяща инфраструктура, която е отговорност на страните членки. Транспортните оператори не следва да бъдат таксувани, поради липсата на такава инфраструктура“, е позицията на нашия депутат от НДСВ.

Събраните средства от пътни такси би трябвало да се инвестират за развиването на пътна инфраструктура, за по-чисти превозни средства и за внедряването на интелигентна система за управление на трафика.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 11.03.2009 в 12:35 в категория Европарламент, Мегафон, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране