За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Първа конференция на UNECE по енергийната ефективност в жилищния сектор, 21-22 април 2009 г. София


Комитетът по управление на жилищния фонд и земята при Икономическата комисия за Европа към ООН (UNECE) има удоволствието да обяви Първата конференция на UNECE по енергийната ефективност в жилищния сектор, която ще се проведе в София, България на 21-22 април 2009 г. (с възможност по избор за посещение на обекти на 23 април 2009 г.).

Конференцията ще предостави възможност за обзор и дискусия по предизвикателствата и перспективите пред страните от региона на действие UNECE, за да може да се набележат необходимите мерки и политики и да се очертаят насоки и предложения как страните-членки на UNECE да повишат енергийната ефективност в жилищния сектор. На конференцията ще бъде извършен обзор на икономическото, социалното и екологичното въздействие на жилищната енергийна ефективност, ще бъдат разгледани действащи политики, решения и пречки пред ефективната политика и ще се обсъдят приоритетите, които правителства на отделните държави и международните институции трябва да възприемат. Сред участниците ще бъдат представители на държавната и общинската администрация, на бизнеса, учени и други експерти.

Първата работна среща в областта на енергийната ефективност в жилищния сектор ще бъде предимно съсредоточена към откриване на области където UNECE Комитетът по управление на жилищния фонд и земята биха могли да дадат практически препоръки и насоки. Семинарът ще бъде организиран в четири основни сесии:

Първа сесия:
Въздействието на проблема: опазване на околната среда, социално-икономическите аспекти и предизвикателства на енергийната ефективност в жилищния сектор

Тази сесия ще разгледа неподходящите стратегии за енергийна ефективност, плановете и практиките. Ще се обсъдят и определят предимствата на енергийната ефективност в жилищния сектор. Основни точки са: изменението на климата и вземането на адаптивни мерки; енергийна ефективност и енергиен внос; икономически аспекти (енергийни цени, спестяване на инвестиции и т.н.);

Втора сесия:
Разглеждане на предизвикателствата и трудностите в жилищния сектор, създаване на решения и тяхната реализация.

Тази сесия ще представи ограниченията на ефективната политика за енергийна ефективност, както и опита на страните, участващи в UNECE. Основните точки са:

1. Институционални фактори (слабия публичния сектор, ролята на частния сектор и на агенциите);
2. Финансови проблеми (видове субсидии, стимули и бюджети);
3. Технически предизвикателства (знанията и възможностите на съществуващите технически подобрения, откриване на най – добрите технологии, трансфер на технологии);
4. Организационни аспекти (разпределяне на длъжностите и отговорностите);
5. Правни въпроси

Трета сесия:
„Решение на проблема“: най-добрите практики, анализ на решение на проблема и резултатите от взетите решения.

Тази сесия ще преразгледа някои от най-добрите практики и решения. Успешните практики биха могли да обхванат следните области:

1. Институционална област (как промените в институционалната архитектура биха подкрепили политиките за енергийна ефективност);
2. Финансова област (субсидии, ефективни стимули, алтернативни финансови стратегии);
3. Организационна област (реорганизацията на длъжностите, отговарящи за проблемите на енергийната ефективност);
4. Правна област (закони и кодекси, които да създадат благоприятна среда, за ефективни инициативи).

Четвърта сесия:
Заключения и препоръки на комисията. Предоставяне на акценти от програмата за следващата работна среща, която ще се проведе във края на 2009 г. Мястото на събитието ще е Виена, Австрия.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 12.03.2009 в 12:38 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране