За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева откри „ЕУРО” грешка


Картата „Пътуване из Европа“, която е част от информационните материали на Европейския парламент, които се разпространяват от информационния офис на представителството на институцията в София, съдържа недопустими преводи на български език като „еуро“, „еурозона“, „еуробанкноти“ и т.н.
„Изключително съм учудена от факта и сигнализирах министър Николай Василев. Заедно ще предприемем мерки по случая“, заяви Раева. Тя открива грешката в картата, разглеждайки информационните материали, които всеки гражданин може да получи от информационния офис на ЕП в София. Излиза, че ЕК не се съобразява със пост-споразумението за изписването на ЕВРО-то на български, което беше отвоювано пред Европа след двугодишни големи усилия: евродепутатът Биляна Раева работи активно за инициативата за изписване на евро на български с експерти-филолози от БАН, които инициират петиция до Европейската централна банка за правилното изписване на думата на български език. След срещи с управителя на БНБ Иван Искров, министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, който координира въпроса на национално ниво, тясното сътрудничество с Н. Пр. Бойко Коцев, посланик в Постоянното представителство на Р България към ЕС, българските политически партии и министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, усилията са увенчани с успех. Европа приема българската дума да се изписва ЕВРО.
От днес грешната алитерация е наказуема, като изискванията засягат освен институциите и фирмите, и издателите на учебници и помагала.. „Докога ще срещаме България, изписана като „Balgarja“, общностите като „обшносtи“ по картите и подвластни ли са европейските институции на българските правила за изписване“, пита в заключение на становището си Раева.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 16.03.2009 в 13:01 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране