За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева: „Трудно се буди интерес към нещо, което не се познава“


В. „100 вести“, Габрово

На 17 март в ЕП в Брюксел и едновременно в 27-те държави-членки на ЕС бяха представени главните елементи на институционалната информационна стратегия на ЕП за Европейските избори от 4 до 7 юни 2009 г. Освен кратките изказвания на зам.-председателите на ЕП Алехо Видал-Куадрас и Метхилд Роте и презентацията от генералния директор на дирекция „Комуникация“ на ЕП Франческа Рати бяха представени също английската версия на рекламен клип и триизмерни инсталации на теми „енергия“, „граници“ и „Choice box“ – избирателна кабина, в която ще може да се записват послания до всички европейци. От март ЕП осъществява институционална информационна стратегия за популяризиране на евроизборите. Замисълът е във всички държави-членки на ЕС да прозвучи едновременно едно и също послание – че е важно европейските граждани да упражнят правото си на глас, защото решенията на Европарламента определят развитието на ЕС и влияят върху живота на всеки.
Как ще бъде убеден българският избирател да упражни своя вот по време на изборите за ЕП е разговорът с Биляна Раева, евродепутат от НДСВ-ALDE

- Г-жо Раева, как ще бъде убеден скептичният българин да гласува на евроизборите?

- Скептичен ли е българинът всъщност? И защо да не излезе да гласува за тези, които ще представляват България и българските политически сили на европейско ниво там, където се гласуват законите, важeщи за всички в ЕС и откъдето зависи по какъв начин България ще се доказва като пълноправен, първокласен, пълноценен член на ЕС. Нека да бъдат повече хората, които да гласуват, защото колкото е по-голяма избирателната активност, колкото повече хора отидат до избирателните урни, толкова по-представителни ще бъдем и толкова по-голяма част от нашето общество ще изразява гласа си именно чрез своите избраници в европарламента.

- Все пак, как точно ще бъдат убедени?

- Убеждаването е дълъг процес. То е и с показване на свършеното, то е и с много информация по какъв начин работи парламента, по какъв начин всеки един гражданин има достъп до ЕП, как може един многонационален, многорегионален или местен проблем да стане европейски и да намери своето решение. Единствено с повече информация, с повече обясняване, защото ние се притесняваме от нещата, които не познаваме. В момента, в който сме наясно, че това е един механизъм, който ние в България трябва да използваме много рационално, надявам се ще преценим да изпратим и отговорните хора да работят там. Трудно се буди интерес към нещо, което не се познава. Ако гражданите знаеха какво прави ЕП със сигурност ще отидат да дадат своя вот. Примерно, ако се знае, че ЕП одобрява всички комисари, че и ЕП взема решения за бюджета на ЕС и има определящи функции в някои от кохезионните политики на ЕС и законодателството в тези области не може без нашето участие. Ако искаме да ни е наред околната среда, транспорта, земеделието и т.н. трябва да изпратим хора, които могат и разбират от тези неща, за да защитават нашите интереси.

- По какъв начин евродепутатите могат да бъдат полезни на българските граждани?

- Доста неща направиха евродепутатите през този мандат – в областта на законодателството, което тепърва ще влиза в употреба; евровинетките, които са в сила 2012 г., но се отнасят до всички в транспортния бизнес. Други такива разпоредби бихме могли да намерим в преноса на електроенергия, за цената на телефонните разговори и на много други директиви, които през този сезон бяха гласувани и ще влязат в сила след една-две години. Фактът, че няма да влязат в сила от утрешния ден не означава, че не трябва да им обръщаме внимание. Напротив, ние трябва да сме толкова подготвени и със своите представители в парламента, за да сме сигурни, че това, което се гласува там ще бъде в интерес на нашите граждани.

- Според Вас, дали младите хора ще бъдат по-активните в евровота?

- Определено ще се радвам, ако те са по-активни. Защото при моите срещи с тях те задават много въпроси, включително и провокативни, което показва, че имат интерес и отношение към ЕС. А това е важно, защото апатията е нещото, което убива и нашето участие. Считам, че апатия може да е налегнала онова поколение, което по времето на прехода видя, че трудно нещо се променя и системата имаше нужда от доста време, за да се включи и отново заработи по нормален начин. По-младите хора нямат тези тежести на гърба си и заради това са по-големи ентусиасти. Надявам се техният ентусиазъм да зареди отново и родителите им.

- Натоварена с какви очаквания на Вашите избиратели отидохте в ЕП?

- Като представител на либерална формация естествено за създаването на такива условия, че и бизнеса, и околната среда, и гражданите да намерят баланса между техните интереси. Защото либералите и демократите в ЕП защитават предоставянето на условия за развитие – на личността, на качествата, на възможността за реализация на всеки един от нас. Това са основните ценности на либералите, които защитавам. Скоро ме питаха какви интереси защитавам в ЕП. Като българка защитавам това, че нашата страна трябва да има положителен образ в ЕС и ние сме тези, които да го създадем, спазвайки правилата, давайки пример и създавайки такива примери, които да послужат и на европейците.

- Вашите притеснения във връзка с евроизборите?

- Ниската активност. Наистина това е нещото, което най-много притеснява мен като гражданин. Като човек, изразяващ волята на други хора да ги представлява в ЕП, бих се чувствала не толкова оторизирана да представлявам нашите граждани и нашите интереси, ако избирателната активност е ниска. Това ще означава, че едни 20 процента отново са отишли да гласуват и са решили съдбата за останалите 80, което в никакъв случай не е представителна демокрация.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 17.03.2009 в 13:01 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране