За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева върна „паспорта” на Вапцаров в Британската библиотека


Името на големия български поет Никола Вапцаров вече не фигурира на интернет страницата на Британската библиотека, посветена на Македония. Това недоразумение от днес вече е поправено след намесата на евродепутата в групата на Алианса на либералите и демократите Биляна Раева.
В началото на март тя подготви и изпрати писмо до директора на Националната библиотека на Великобритания. Биляна Раева има добри контакти с институцията, след като в края на миналата година организира в Европейския парламент семинар, посветен на българското четвероевангелие в Лондон.

Въпросът за присъствието на Никола Вапцаров сред „строителите на книжовния македонски език“ започва преди около година, когато българска гражданка, случайно забелязва тази грешка и започва кореспонденция с куратора на секцията за Югоизточна Европа Милан Гръба, за да поправи недоразумението.

След многократните неуспешни опити за коригиране на неуместната употреба на името на българския поет, тя търси подкрепа на по-високо ниво в лицето на Биляна Раева, която приема въпроса като личен ангажимент. След консултация и подкрепата на племенницата на поета Мая Вапцарова, писмото е изпратено.
От Британската библиотека поднасят своите извинения за неумишлената грешка.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 18.03.2009 в 13:09 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране