За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Брюксел ще чества 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров


агенция „Крос“

Да помним историята си и да четем родните поети – казва евродепутат Биляна Раева

Интервю на Ивелина Оприкова

Как Европейският парламент и Брюксел ще честват 100-та от рождението на Никола Йонков Вапцаров?

Брюксел ще има удовлствието да се срещне лице в лице с неговата племенница – г-жа Мая Вапцарова , на която аз имам честта да бъда домакин в Европейския парламент в периода от 2 до 4 април. Наскоро имахме едно доуточняване на фактите с Британската библиотека, в която бяха публикували информация, че Никола Йонков Вапцаров е македонски поет и с помощта на г-жа Мая Вапацарова и много други будни български граждани, които всъщност сигнализираха за този казус, успяхме да поправим грешката в сайта на тази престижна институция. Искам да отбележа, че самата г-жа Вапцарова е просто пример по какъв начин трябва да държим съвестта си будна, да помним историята си и да четем родните си поети. Самата тя ще ми помогне да организираме едно изложение, възможност за моите колеги в Европейския парламент ,както и за всички останали, които посетят въпросното събитие, да се запознаят с творчеството на Никола Йонков Вапцаров. Г-жа Мая Вапацарова ще донесе в Брюксел и книги с негови творби. Ще има и една миниатюрна книга – 30 см.издание, която е преведена на 69 езика и има изключителна стойност. Просто една уникална книга. Едновременно с това, в Европейския парламент ще се проведе и едно изложение, озаглавено „България в пълен блясък“, на което ще бъдат показани експонати, свързани с българската история и по-специално с нашите християнски корени. Тази експозиция ще ни бъде предоставена от фонд „13 века България“.
Предполагам, че каузата“Вапцаров“ обедини всички български евродепутати…

Да, разбира се, всички са поканени и ще участват в тържествата, посветени на Вапцаров. Организирам също така един форум за регионално сътрудничество, посветен на добрите практики на неправителствените организации между България и Унгария. Там се случват също доста интересни неща и моите колеги и от групата на АЛДЕ, и от останалите групи също ще се включат в него.

В Брюксел подготвяте тържествено честване на 100-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров, но Вие знаете какво се случи в София, в България на гроба на поета Вапцаров? Ще предприемат ли българските евродепутати инициатива на гроба на Вапцаров да бъде възстановен и да се построи паметник? Тогава наистина ще можем да говорим, че „България е в пълен блясък“…


Още не сме разговаряли на тази тема, но надявам се  това да се случи на срещата. Аз проследих публикациите в медиите, разговарях и с г-жа Вапцарова и смятам, че това е едно светотатство. Надявам се, в най-скоро време тази светла личност да е поставена на необходимия пиедестал, който имаме. Все пак, Вапцаров е един за България и трябва с уважение да се отнасяме към него. Мисля, че по време на гостуването на г-жа Вапцарова в Брюксел ще обсъдим с останалите колеги по какъв начин да помогнем и да бъдем полезни.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 22.03.2009 в 13:16 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране