За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕП прие отново паспорта на Вапцаров като българин


Агенция КРОСС

Брюксел, Белгия /КРОСС/ – „Радвам се, че в този олтар на нациите – Европейския парламент – имам възможност отново да върна паспорта на Никола Вапцаров като българин и благодаря за това на домакините и най-вече на евродепутата Биляна Раева, заяви за Агенция „КРОСС“ племенницата на поета Мая Вапцарова.

В навечерието на 100-годишнината от рождението на Вапцаров, книги с творчеството му на 64 езика, неговата тетрадка и други спомени бяха представени тази вечер в рамките на изложбата „Българското наследство – част от културното разнообразие на Европа“ в ЕП.

На изложбата присъстваха евродепутати от Франция, Италия и България, както и Греъм Уотсън, председател на групата на либералите в ЕП /АЛДЕ/. Той получи лично от племенницата на Вапцаров книга със стихове на поета, а френските журналисти от вестник „Льо Монд“ подготвят статия за творчеството на Вапцаров, която ще бъде изпратена и публикувана в България.

„България е като лотос – цвете, което колкото повече се показва, толкова по-красиво и обаятелно става, затова и като лотос допринася с красотата си към богатството на ЕС“. С тези думи председателят на групата на либералите Греъм Уотсън откри изложбата „Българското наследство – част от културното разнообразие на Европа“. Минути след откриване на тържеството в Брюксел евродепутатът Биляна Раева, организатор и домакин на събитието съобщи за Агенция „КРОСС“, че изложбата представя още и изложението „България в пълен блясък“, на което ще бъдат показани експонати, свързани с българската история и по-специално с нашите християнски корени, която експозиция е предоставена от Фонд „13 века България“. Изложението е организирано и декорирано от г-н Тошо Пейков, а изложбата е подкрепена от Фонд „13 века България“. В нея се представени основните школи на българската иконопис и всички велики български майстори на тази школа. Гост на събитието в Брюксел е и кметът на Белоградчик г-н Емил Цанков. В Европейския парламент той съобщи за състезанието „Седемте чудеса на света“ и потърси подкрепата на гостите и депутатите. „Целият парламент в Брюксел е облепен с красиви снимки и постери на Белоградчишките скали“.

На събитието присъстват и евродепутати от ПЕС и ЕНП. На 3 април за гостите от България – племенницата на поета Никола Вапцаров Мая Вапцарова и кметът на гр. Белоградчик Емил Цанков. Според предварително оповестената програма предстои лекция за ЕП, както и обиколка в европейските кулоари на Брюксел“, допълни още Биляна Раева.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.04.2009 в 13:26 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране