За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева събра експерти по темата за трансграничното сътрудничество в Европарламента


Семинар на тема „Трансгранично сътрудничество: подобряване на регионалното развитие и кохезия в България и Унгария“ откри вчера в Европейския парламент евродепутатът Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ), организиран съвместно с унгарската й колежка Виктория Мохачи (АЛДЕ). Раева подчерта значимостта на транснационалните проекти за развитието на Европа и поздрави г-жа Мохачи за отдадеността й в борбата със сегрегацията на ромите.

Бяха дискутирани добрите практики на неправителствените организации между България и Унгария с участието на експерти от България, представители на НПО и ЕК. Иван Кръстев (МТСП) представи транснационалните проекти в социалния сектор и наблегна на приоритетите им. Те включват разпространяването на устойчивата заетост и развитие на работен пазар, подобряването на продуктивността и лесното адаптиране към нова работа на работниците, подобряване качеството и достъпа на образованието и обучението. Това са теми с фокус върху социалното включване и социалната икономика, подобряването на ефективността на институциите свързани с трудовия пазар, както и на здравните и социалните услуги.
Презентацията на Петър Миладинов от Министерството на културата, обхвана съществуващите транснационални културни проекти между Унгария и България. Някои инициативи попадат под шапката на европейската програма „Култура 2007-2013″, чиято цел е да подкрепи идеята за общоевропейско гражданство чрез популяризирането на културното сътрудничество в Европа. В рамките на програма „Медия“ пък влиза подобряването на конкурентноспособността на европейската аудиовизуална индустрия чрез насърчителни мерки. Възможности за създаването на културни проекти дават още програмите „Европа за гражданите“, транснационалната програма за сътрудничество за ЮИЕ, INTERREG IV C. Натали Вершелд от дирекция „Регионално развитие“ на Европейската комисия представи съществуващи проекти по темата, свързани с администрацията .

За ролята на НПО-та в образователната система, елиминирането на сегрегацията на ромите в централна и източна Европа говори Румян Русинов, заместник-директор на фонда за образование на ромите (международна неправителствена организация със седалище в Будапеща). Той представи транснационален проект иницииран в България и приложен в Унгария, свързан с подобряването качеството и достъпа на децата от ромски произход до образованието.
По покана на г-жа Раева на семинара присъстваше българска група от над 30 човека от обществената сфера, представители на местната власт и симпатизанти, които по-късно през деня участваха в откриването на изложбата „Българското наследство – част от културното разнообразие на Европа“ в Европарламента, организирана от нашия евродепутат.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.04.2009 в 13:40 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране