За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Белоградчишките скали и Вапцаров се „срещнаха” в Европейския парламент


В навечерието на 100-годишнината на поета, книги с творчеството му на три езика, неговата тетрадка и други спомени бяха представени в рамките на изложбата „Българското наследство – част от културното разнообразие на Европа“ в Европарламента, организирана от евродепутата Биляна Раева.
В откриването на изложбата снощи се включи и Греам Уотсън, председател на групата на либералите в Парламента (АЛДЕ). Той подчерта, че бъдещето на България е тясно свързано с ЕС и че членството на държавата ни е от взаимна полза. „България е постигнала много от времето когато се присъедини към европейската общност и ще постигне още. Биляна Раева е един от тези хора, които са допринесли изключително много това да стане чрез неуморната си работа в ЕП и България“. Племенницата на поета Мая Вапцарова изказа благодарност за дадената й възможност да представи част от творчеството на българския поет в Европейския парламент и рецитира негови стихотворения.

Освен Вапцаров, изложбата в Брюксел представя уникалните Белоградчишки скали и културно-историческото и християнско наследство. Кметът на Белоградчик  Емил Цанков  представи проекта за включването на скалния феномен в конкурса за новите седем чудеса на света по инициатива на г-жа Раева след посещението й в Белоградчик. Последното изложението в изложбата „България в пълния й блясък“, на фонд „13 века България“, представи 55 фотопана, мултимедийна презентация, музика и текстове озвучени на български, английски и немски, за да илюстрира историята на християнството по българските земи и уникалните тракийски паметници. Експозицията е част от кампанията за включването в списъка на ЮНЕСКО на нови наши обекти. Известният български археолог Нарцис Торбов разказа за направените открития в Могеланската могила във Враца.
От България Раева покани група от над 30 общественици, журналисти, кметове и симпатизанти. Експозицията ще стои до 4 април в ЕП.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.04.2009 в 13:43 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране