За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

НДСВ самостоятелно на изборите


EBF

Осем години след появяването си на политическата сцена в България НДСВ направи равносметка на постигнатото до този момент. Много от задачите и целите на партията са изпълнени както по време на първия мандат, когато тя управлява заедно с ДПС, така и през втория по време на тройната коалиция. Това заяви в студиото на EBF евродепутат от НДСВ Биляна Раева. Според нея сред най – големите успехи на жълтата партия са влизането в НАТО през 2004 г., сериозните постижения по евроинтеграцията от първия мандат и приемането на България в Европейския съюз. Всяка една партия участвала толкова дълго време в политическия живот на България и то като управляваща, преживява доста трансформации и промени. Затова особен интерес за обществеността ще представлява формата, под която НДСВ възнамерява да вземе участие в предстоящите избори, каза Раева. Няколко са възможните варианти, като това са или участие в предизборна коалиция или самостоятелно явяване на изборите:

Биляна Раева „Ние сме в центъра на политиката, където консенсусно се намират решения за доброто на България. Либералната идея е именно такава. Тя дава условия на тези, които искат да се развиват да могат да го правят. Ако в името на интересите на България една дясноцентристка политика е бъдещето на нашата страна през следващите години, защо не? Ако негово величество избирателят покаже, че вижда страната ни да се развива по друг начин това ще е въпрос на преговори, предполагам, след изборите. За сега това, което е взето като решение на политическия съвет е ние да участваме на тези избори с нашите ценности с това, което сме сторили в последните осем години.“С наближаването на изборите сред политическите партии, отделните политици и обществото все по – голямо значение придоби въпросът относно избирателната система. Преди всичко това се отнася до начина на гласуване и избягването на различни порочни практики свързани с гласоподаването. В тази връзка НДСВ излезе с предложение за осъвременяване и подобряване на българската избирателна система. Това хората от националното движение смятат, че най – добре може да стане чрез въвеждане на системата на преференциалния избор.

 

Биляна Раева „Преференциалният избор е какъвто ние го предложихме, какъвто също се реализира в една част с европейските избори през 2007г. Тогава си спомняте прагът беше 15%, праг твърде висок за действителното реализиране на предпочитанията към един или друг мажоритарен кандидат, т.е преференциален кандидат в съответните листи на партията. „Това предложение на НДСВ е продиктувано преди всичко от идеята да се осигури максимално добро и отговорно представителство на народа в парламента, каза Биляна Раева.Според нея чрез тази система би могло да се гарантира преди всичко, че елементът на лична отоговорност към избирателя ще е основен мотив в действията на народните представители. Във връзка с по – голямат отговорност пред изибирателите е и решението на НДСВ да се яви самостоятелно на предстоящите избори, тъй като партията застава напълно зад постигнатото от нейните народни представители и министри.
br-ebf-za-inborite


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 07.04.2009 в 13:45 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране