За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Брюксел е интересна платформа за формиране на позиции


Български Транспортен Вестник
БРЮКСЕЛ Е ИНТЕРЕСНА ПЛАТФОРМА ЗА ФОРМИРАНЕ ПОЗИЦИИ

Биляна Раева, евродепутат, за директивите, дискусиите и компромисите

<<Преди гласуване и обсъждане в пленарната зала
се консултирам с всички заинтересовани страни
по дадено досие и така изграждам и своята позиция.>>
- Г-жо Раева, вие не сте член Комисията по транспорт към Европейския парламент (ЕП), но активно защитавате интересите на работещите в този бранш. Какво място заема той в приоритетите на ЕС?

 

- Транспортната политика е сред основните приоритети на ЕС. За да се движат свободно хора, стоки и услуги, е необходима добре изградена инфраструктура. ЕС насърчава изграждането на трансевропейска транспортна мрежа, която ще оптимизира потенциала на единния европейски пазар. Европейският парламент като законодателен орган на Европейския съюз заедно със Съвета на министрите играе важна роля в приемането на законодателните решения в областта на транспорта. Повечето от тях се вземат при процедура на съвместно взимане на решение, при която ЕП и Съветът имат еднаква законодателна сила.

- Какво направи за транспорта Европейският парламент през последните години и каква е ролята на нашите евродепутати?
- Парламентът свърши доста работа през този мандат. Транспортната комисия е една от най-активните с много пълна работна програма. Тя се произнася по всеки текст, засягащ транспортната политика в ЕС. Темите на сектора са сред най-дискутираните и в пленарната зала.

 

- Например?
- Например противоречивата Директива за евровинетката, която гласувахме на първо четене наскоро. Както може би знаете, предложението е за прилагане на бъдещи такси, включващи предизвиканите от автомобилния транспорт външни разходи вследствие на замърсяването на околната среда, шума или задръстванията. За момента не е сигурно точно как ще се изчисляват новите такси и кои фактори ще бъдат включени, но вече се знае, че тези такси могат да доведат до средно увеличение на транспортните разходи при превози на далечни разстояния с около 3%. Европейската комисия публикува формули, по които могат да се направят симулационни модели. Защитих транспортния ни бизнес с изказване в пленарната зала, с което призовах т.нар. разход „Задръстване“ да не се взима предвид при изчислението на новите такси. Превозвачите не трябва да бъдат санкционирани допълнително за този вид неудобство. Те вече заплащат за закъснелите доставки, имат допълнителни разходи за персонал и т.н. Парламентът подкрепи идеята за новите такси, но само при условие че средствата ще бъдат използвани за подобряване на пътната инфраструктура, за разработване на по-екологични превозни средства и за други начини да се намалят тези външни разходи. Не е редно да се пренасочват средства, събирани от автомобилните превозвачи. Рано е да се предскаже какъв ще бъде финалният вариант на директивата. Тепърва предстои да излезе общата позиция на Съвета на министрите. Основният спорен въпрос остава разходът „Задръстване“. Чехите работят над предложение за по-късното му включване. България е транзитна страна и мисля, че ще има шанса да се възползва от новите възможности за подобряване на състоянието на пътната инфраструктура.

 

- Колко могат да продължат преговорите?
- Тази тема ще остане като приоритет в работата на Европейския парламент и през първите години на новия мандат. Преговорите могат да продължат още година-две.

 

- Какви текстове подготвяте вие?
- Като член на Комисията по социална политика и заетост към ЕП съм докладчик на либералите по директивата за определяне на работното време при транспортните работници. Тя фиксира организацията на работното време на постоянно заетите в бранша. Идеята на Европейската комисия обаче е директивата да не засяга самостоятелно заетите. Това означава, всеки, който няма трудов договор, трябва да има правото да решава сам как да организира работното си време извън часовете на шофиране и задължителна почивка. Подкрепям напълно и защитавам тази позиция. Тук срещнахме сериозна опозиция от страна на социалистите и зелените, но се надявам, че ще постигнем успех при гласуването на директивата в пленарната зала през май т.г. В момента подготвям изменения, които ще внеса заедно с мои колеги.

 

- Разделят ли транспортните казуси депутатите?
- Интересен е например въпросът за либерализирането на пазара за вътрешни товарни превози в страните членки, т.нар. либерализиране на каботажа. В момента се обсъждат детайлите за това кога и до каква степен превозвач от дадена страна може да натовари и разтовари товар в друга страна. Обсъждат се и по-стриктни правила за автомобилните превозвачи, на които ще се отнемат лицензи при тежки нарушения. Ще се произнесем по тези директиви на второ четене преди края на мандата, но дебатите могат да продължат и през новия мандат. Транспортните въпроси разделят страните членки, които имат различни приоритети. През декември 2007 г. приехме и много важен трети пакет от законодателни текстове за железопътния транспорт. Основната цел е да се премахнат съществуващите препятствия за свободното движение на влакове през Европа. Така например влак от София до Лисабон ще може да пътува без смяна на екипаж или локомотив! Както и при другите директиви, целта е да се хармонизират максимално регулативните рамки на страните членки с цел постигането на единен и неделим вътрешен пазар. Интересна инициатива на ЕП бе докладът на транспортната комисия за логистиката за тежкотоварния транспорт в ЕС. Парламентът подкрепи използването на 60-тонни композиции по пътищата на ЕС, но само при стриктно спазване на определени условия за сигурност и адаптирана инфраструктура. Така се лансира и политически дебат относно логистиката на транспорта в Европа, който ще продължи и идните години.

 

- Как подготвяте работата си в парламента и знаете ли какви са позициите по дискутираните въпроси на професионалните организации ?
- За съжаление нямаме български член в Комисията по транспорта на ЕП, но това не означава, че не сме активни по транспортните теми. Преди гласуване и обсъждане в пленарната зала се консултирам с всички заинтересовани страни по дадено досие и така изграждам и своята позиция. От самото начало на моя мандат започнах да търся контакти с професионалните обединения в сферата на транспорта. Много добри работни отношения развих с АЕБТРИ, както и с представителството на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) в Брюксел. Когато не си член на дадена парламентарна комисия, но имаш интерес и желание да участваш активно в дебата по конкретна тема, е необходимо да си проактивен и да покажеш на евентуалните партньори интереса си по дадена тема. Брюксел е интересна платформа за формиране на позиции и компромиси по всички обществено значими теми. Многообразието на изразените позиции представлява и най-голямото богатство на столицата на ЕС.

 


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 08.04.2009 в 14:38 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране