За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Строим с канцерогенен цимент


в. „Монитор“

Евродепутатът Биляна Раева се жалва в Брюксел, иска вето върху стоката с фалшив знак за качество.

 Канцерогенен цимент, внос от Турция, е залял пазара за строителни материали у нас, научи „Монитор“.От няколко месеца опасният за здравето на хората продукт се търгува като топъл хляб заради сравнително ниската му цена. От българската асоциация на циментопроизводителите вече са сигнализирали компетентните институции. С въпроса се е заела и прокуратурата. Турският цимент обаче не е изтеглен от търговската мрежа и количество от него, което се влага в изграждането на строителните обекти, продължава да се увеличава. На най-голям риск са подложени работниците, които имат директен контакт с канцерогенната суровина.

Казусът е бил отнесен до евродепутатката от НДСВ Биляна Раева. Чрез нея проблемът е стигнал и до ушите на родния еврокомисар Меглена Кунева и нейния колега, който отговаря за промишлеността в Евросъюза Гюнтер Ферхойген. „Опасният цимент се продава навсякъде. Има го на Околовръстното шосе в столицата, на Сточна гара, на много места. Установено е, че канцерогенната съставка хром VI, която се съдържа в него, е 12 пъти над допустимите норми и представлява реален риск за здравето на хората“, обясни Раева пред „Монитор“. По думите й на практика въпросният турски цимент, от който е внесено солидно количество в страната ни, е менте, тъй като на опаковката му е поставен знакът EU. Символът по принцип гарантира, че стоката отговаря на стандартите на ЕС. В случая обаче това далеч не е така. Раева се зарече да се пребори в Брюксел за забрана на вноса на цимента у нас.

Тя разясни, че у нас съществуват едва две лаборатории, които изследват състава на промишлената продукция и реално погледнато те са монополисти. Поради тази причина те надували цените, което пък се отразявало на крайните стойности на стоките. Затова излизало на сметка да се внасят продукти от чужбина, чиято цена често подбивала тази на стоките българско производство.

Вносът на цимент от южната ни съседка нарасна драстично в края на миналата година и може да изяде до 10% от пазарния дял на родните производители. Тон от турския цимент се продава за около 150 лв., или с 20 лв. по-евтино от българския му еквивалент, което е основната причина за увеличаването на поръчките. Статистиката отчита, че ежемесечно турските тирове разтоварват около 52 хиляди тона цимент в България, при положение че родните предприятия произвеждат не повече от 400 хиляди тона. Според представители на асоциацията на циментовата индустрия често българският и турският цимент се смесват от вносителите, които не разполагат с отделни силози и впоследствие се ползват сертификатите за съответствие с нормите на БГ производителите.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 11.04.2009 в 15:06 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране