За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Как агенциите за временна заетост ще помогнат за преодоляване на кризата?


Този проблем беше обсъден вчера в София от представители на държавата, работодателите, синдикатите и бизнеса на дискусионен форум „Заетостта. Предизвикателства и перспективи“, организиран от евродепутата Биляна Раева и „BGSTAFFING“, асоциация на агенциите за временна заетост, вчера в София.
Специален гост на срещата бе г-н Тристан Д’Авезак, вице-президент на европейската конфедерация на агенциите за временна заетост (EUROCIETT), който сподели добри международни практики и предложи решения за излизане от кризата именно чрез ползването на агенции за временна заетост. „Временната заетост и частичната безработица са мерки за борба, както със сивия сектор, така и с последиците от световната криза“, сподели Д’Авезак и припомни случая с Франция, когато през 1996 г. са създадени 200 хил. работни места, половината, от които временна заетост. „Ще се опитам да разсея и премахна вашите страхове по тази тема, защото служителите в тази сфера са поставени в същите условия и права, както и служителите с трудови договори“, обърна се Д’Авезак към синдикатите.
Биляна Раева допълни, че тази форма на заетост дава възможност на хората да извършват и друга дейност с намалено работно време, което ще повиши квалификацията им и ще подобри активността на трудовия пазар.

Позицията на държавата бе изразена от Елка Димитрова, директор на дирекция „Политики на пазара на труда“ към МТСП: „Ролята на агенциите за временна заетост се преосмисля – по-добре частична заетост, отколкото безработица“, сподели тя и разкри различните варианти, през които преминава МТСП, докато не се  постигнат допълненията, приети от Министерския съвет. Изводът е, че пазара на труда функционира в условията на пазарна икономика с правила, в които е необходимо да бъдат защитени заетите и техните права. „Разписаният законопроект дава отговор на целта, с която е създаден – ние мислим, че той ще има положителна последица за ограниченията на нелегалния пазар“, допълни народният представител от НДСВ Марина Дикова.

Участие в срещата взеха г-н Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, който изложи становището по темата на: БСК , управляващите директори на компаниите „Адеко груп“, Ивайло Славов, Елена Тодорова, „TigerOnSite“, представители на „Trenkwalder“ и „Александър Хюз“, Нина Радева, зам.-министър на МИЕ, Илия Лингорски, зам.-председател на НДСВ, Весела Караиванова, НОИ, Емил Димитров от КТ „Подкрепа“, представители на бизнеса, НПО и журналисти.

До дни в Брюксел ще се проведе форум на високо ниво по въпросите за заетостта.
Срокът, в който България трябва да е изпълнила Директивата на Европейския парламент относно работа чрез агенции за временна заетост е 5 декември 2011 г., за де не й бъдат наложени санкции. „Нека не сме последните, които ще адаптират това европейско законодателство“, призова Раева и направи заявка за следваща среща по темата.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 01.05.2009 в 15:44 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране