За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Изказване на Биляна Раева (АЛДЕ) на дебата относно подпомагане на трансграничния контрол върху безопасността по пътищата на пленарното заседание на ЕП на 16 декември 2008 г.


Уважаема г-жо докладчик, бих искала да започна поздравявайки Ви затова, че превръщате един от най-трагичните обществени проблеми в наш общ политически приоритет. Днес загубата на човешки живот, както казахте г-н комисар, е далеч над стойностите, които искаме да видим като едно общо европейско ниво.

Разполагаме с близо 70 стандарта за различни авточасти, но директива, ограничаваща човешките жертви по пътищата на Европейския съюз, засега нямаме. Това е парадоксално. Човешкият живот по пътищата е не по-малко важен от екостандартите, които налагаме на страните членки. В този контекст, е необходимо да подкрепим в сутрешния вот доклада на г-жа Ayala Sender, предлагащ задължителни трансгранични санкции за основните четири нарушения, които отговарят за над 75% от смъртните случаи по пътищата.

Налагането на трансгранични мерки срещу тях ще ограничи сериозно и фаталните произшествия и ще ни доближи до целта за тяхното намаление с 50% до 2010 г. Общата пътна политика минава през общо пътно законодателство за Европейския съюз и през общи стандарти, но не непременно еднакви показатели. Говорим за червената светлина, говорим за скоростта, но не говорим за употреба на светлини, на кръгови кръстовища, неупотреба на мобилни телефони и на цигари, за шофьорските курсове в Европейския съюз, както и за общи глоби, които биха стреснали и най-заклетите хулигани.

Ако сега шофьор от Унгария си позволи да наруши пътния кодекс на Германия и не е санкциониран по никакъв начин, то с влизането на тази директива и на Вашите предложения в сила той ще бъде санкциониран в неговата страна. Европейският съюз има необходимост от обща европейска политика по пътна сигурност, която да не допуска страните членки да се отклоняват от едно средно ниво за опазване на човешкия живот по пътищата.

Смятаме за естествено Комисията да санкционира правителства, които не са се справили с боклука, спазването на работното време или околната среда. А нямаме ли нужда от механизми, които да гарантират, че националните пътни жертви не надвишават едни средни европейски стойности?

В този контекст, бих искала още веднъж да наблегна на важността да се базираме върху общоприети европейски индикатори за произшествията. Смятам, че Вашият доклад, г-жо Ayala Sender, е стъпка напред към създаването на интегрирана общоевропейска пътна безопасност, а с тази директива се полага основата на Европа без пътни нарушения, без граници и без възможност за неспазване на правилата.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 18.12.2008 в 16:38 в категория Речи. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране