За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Встъпителни думи – 5ти Междупарламентарен форум на тема подновената Лисабонска стратегия. 16 Февруари 2009г


Уважаеми дами и господа представители на национални парламенти,
Уважаеми колеги Членове на Европейския парламент,

Лансираната преди четири години подновена Стратегия от Лисабон акцентира ясно върху необходимостта от постигане на стабилен икономически растеж и на повече и по-качествени работни места.
Нещо повече, тези приоритети трябва да бъдат постигнати по екологично отговорен път, спазвайки поетите ангажименти на ниво ЕС и страни членки за предотвратяване на глобалното затопляне.
Днес, глобалната икономика е изправена пред двойно предизвикателство: безспорно тежка икономическа криза от една страна, и засилващи се климатични промени подлагащи под въпрос устойчивата употреба на ресурсите, от друга.
Колкото и трудни да са дните пред нас, ние трябва да действаме сега. И тук ще цитирам Барак Обама, който се надявам ще възвърне лидерството на САЩ, редом с ЕС, в борбата с климатичните промени: “ Сега е моментът да се изправим отговорно пред това глобално предизвикателство. Всяко отлагане е неприемливо. Залогът е твърде висок, а последиците твърде сериозни..“.
Работната ни среща има за цел да обменим опит и да предложим решения, за да можем да превърнем в преимущество сложните предизвикателства пред ЕС през 2009г. ( Икономическата криза и преговорите пост Киото в Копенхаген) , както и по -дългосрочните като климатичните промени.
Либералите и Демократите за Европа винаги са поставяли устойчивото и екологично отговорно икономическо развитие сред своите приоритети. Развитие, което търси не само покачване на индикаторите, но и дълготрайни промени в качеството на живот. Тези елементи са заложени както в целите на подновената стратегия от Лисабон, така и в стратегията за устойчиво развитие на ЕС.
През изминалата година Европейските институции приеха принципите на глобалната инициатива за Зелена Икономика на Организацията н обединените нации за Околната среда, която сама по себе си представлява, на английски, A New green deal!
Именно тук е новият елемент – тази концепция цели не само да заздрави икономиките и финансовите пазари, създавайки нови работни места, но и да възстанови природните баланси, които са на базата на икономическото развитие.
С други думи, „зеленото развитие“ не само ще предотврати природни екологични катастрофи, но и ще спаси световните финансови пазари.
Днес има широк консенсус относно необходимостта ЕС да премине към ниско карбонова икономика, като единственият път към справяне с екологичните промени и подобряване на дългосрочната конкурентост на Европейската икономика.
Множество инициативи днес са насочени към зелени инвестиции, които ще стимулират спадащото търсене на пазара. По този начин се извършва промяна в самата концепция за икономическия растеж и инвестициите – зелените инвестиции в ниско карбонова икономика са бъдещето на конкурентна Европа.
Тази работна група има за цел именно да отговори на предизвикателството – как да бъде финансирано развитието на бъдещата ниско карбонова икономика на ЕС?
Как тези финансови мерки ще се комбинират със спешните мерки за излизане от сегашната криза?
И основният въпрос, как бихме могли да комбинираме мерките от борбата с климатичните промени с тези за излизане от икономическата криза в рамките на нов консенсус за екологично икономическо развитие?

A New Green Deal for Europe?


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 16.02.2009 в 17:11 в категория Речи. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране