За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Самонаетите транспортни работници – жертва на несъстоятелни опасения относно пътната безопасност! Изказване в пленарна зала. 04 Май 2009 г.


Уважаеми г-н Комисар,
Уважаеми Колеги,

На последната за този мандат сесия, Парламента има отговорността да се произнесе по Директивата за организация на работното време на лицата извършващи транспортни дейности в автомобилния сектор.

Като докладчик за Либералите се противопоставям на безотговорното поведение подкрепящо отхвърлянето на текста на Комисията в неговата цялост. ( Изменение 54 )

Либералите, заедно с Европейската народна партия заставаме твърдо зад необходимостта десетките хиляди самонаети работници в транспорта да запазят своето конкурентно предимство и смисъла да са самонаети.

Ситуацията е алармираща! Действащата в момента Директива отнема основен принцип на свободния пазар – предприемчивостта, както и нейното насърчаване. Недопустимо е работещите в транспортния сектор да са подложени на тотална несигурност относно техният статут, в и без това трудният икономически контекст. От края на март т.г. действа законодателство което изисква работното време на самонаетите да се равнява с това на служителите в транспортния сектор.

Истината е, че огромното мнозинство измежду тях очакват Европейският парламент да се произнесе върху текст, който изключва самонаетите от своето поле на действие !!!

Между постоянно заетите транспортни работници, които са служители, и самонаетите съществуват основни разлики !! Самонаетите, за разлика от служителите не работят на базата на трудов договор и свободно определят клиентите и товарите си. Печалбата на самонаетите не зависи от работните им часове, както е при служителите, а от броя и типа на превоза. Включването им в новата директива би ограничило тяхната „предприемаческа“ свобода.( Изменения 17,21,22,57,59-64)

Законодателство определящо работното време на самонаети би бил опасен и необоснован прецедент. Подобно регулиране на дейността не съществува в никой друг сектор. Едно подобно наше решение ще окаже неизменно негативно отражение върху конкурентоспособността на Европейката икономика.

Изключването на самонаетите от тази директива не води нито до по-малко сигурност по пътищата, нито до по-лоши социални условия.
Максималното време за шофиране и задължителните почивки са вече определени за всички, независимо дали са на трудов договор или не, с Регламент 561/2000. Той налага еднакви правила за всички шофьори на територията на целия ЕС, които са лесни за проверка и контрол от страна на компетентните органи.

От голямо практическо значение е и дефиницията за нощна работа.
Днес СЧ имат гъвкавостта сами да определят нощното време и по този начин да оптимизират работните часове, за транспорт на пътници или товари, според вариращата дневна светлина. Нощно време във Финландия е различно от това в Италия! Тази гъвкавост помага да се намалят задръстванията в пиковите часове, както и повечето вредни емисии от трафика.

Накрая бих искала да добавя, че либералите, подкрепени от Европейската народна партия и много други колеги желаят да продължат дебата върху основните елементи на директивата, осигуряващи минимални социални условия за работниците на трудов договор като регулира техните часове на работа.

Ние подкрепяме гъвкавата и прагматична позиция, одобрена в Съвета, предлагаща изключване на самонаетите от Директивата.

Отправям апел към всички колеги да не избягват от отговорност и да приемат предложената резолюция !


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 05.05.2009 в 23:43 в категория Речи. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране