За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Отнеха конкурентното предимство на самонаетите транспортни работници


Днес, с гласовете на европейските социалисти, зелените и крайно левите ЕП отхвърли Директивата за организация на работното време на лицата извършващи транспортни дейности в автомобилния сектор на последната сесия за мандата на ЕП в Страсбург. Биляна Раева, евродепутат от НДСВ-АЛДЕ и докладчик в сянка за либералите, настояваше новата директива да не регулира самонаетите лица от бранша. ЕК подкрепяше линията на докладчика г-жа Панайотополус, Народна партия, Гърция и нашия евродепутат. Либералите, заедно с Европейската народна партия застанаха твърдо зад необходимостта десетките хиляди самонаети работници в транспорта да запазят своето конкурентно предимство и смисъла да са самонаети, определяйки сами продължителността на работното си време.

В изказване снощи в пленарна зала Раева сподели, че „законодателство определящо работното време на самонаети би бил опасен и необоснован прецедент. Подобно регулиране на дейността не съществува в никой друг сектор. Едно подобно наше решение ще окаже неизменно негативно отражение върху конкурентоспособността на Европейката икономика.”

Самонаетите в транспортният бранш за разлика от служителите не работят на базата на трудов договор и свободно определят клиентите и товарите си, а тяхната печалба не зависи от работните им часове, както е при служителите, а от броя и типа на превоза. Определянето на работното им време от новата Директива ограничава тяхната „предприемаческа“ свобода и нарушава принципа на конкурентоспособност. С гласуването днес, на страните-членки бе отнета възможността сами да дефинират часовата рамка определяща нощното време и по този начин да оптимизират работните часове, за транспорт на пътници или товари, според вариращата дневна светлина. Отпадането на Директивата означава, че отсега нощна работа ще се считат дори 10 минути шофиране след полунощ.

С отхвърлянето на директивата след днешното гласувано е реално застрашен частният сектор на самонаетите транспортни работници. Малките превозвачи и еднолични търговци ще пострадат най-много. Те ще бъдат задължени да прилагат изискванията валидни за служители на големите транспортни фирми, което неизбежно ще застраши техните позиции на пазара.
Очаква се ЕК да внесе нов или подновен текст за разглеждане в ЕП не по-рано от есента на 2009г.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 06.05.2009 в 15:45 в категория Европарламент. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране