За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Политици и граждански организации обсъдиха положението на неправителствения сектор в страната


Повече правила, прозрачност и гражданско участие в управлението – около тези три теми се обединиха представители на водещи политически сили и представители на неправителствени организации, които дискутираха днес концепцията на държавата за ролята на гражданското общество респективно гражданските организации и участват ли българските НПО ефективно в процеса на вземане на решения. Основен участник в дебата “Държавата и гражданското общество”, организиран от Българския център за нестопанско право и Български дарителски форум, беше евродепутатът Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ). Като единствен евродепутат от политиците на масата, тя сподели добрите европейски практики, опита си като експерт в НПО в Брюксел и даде редица примери как отнася граждански сигнали към ЕП с примери за отровния цимент; с Комисията по петиции и сигналът на гражданите от Габрово за западния обходен път; поставя въпроса с евровинетката, квотите и СО2 емисиите и др..
„Най-добрата експертиза можем да получим само от гражданите и от неправителствения сектор”, каза Биляна Раева. Тя направи и уговорката, че самата структура на гражданското общество е дебалансирана – от едната страна са НПО, а от другата – социално-икономическите партньори. Раева защити тезата на НДСВ за повече прозрачност и по-голямо участие на гражданските структури в управлението. Министрите на НДСВ първи поискаха външни оценители, например в обществените поръчки.
Оживена дискусия предизвика темата, както сред политиците, така и сред представителите на неправителствения сектор, които се обединиха около идеята за създаване на независим обществен фонд, но при формирани ясни критерии за това кой ще участва, как ще се управлява и с уговорката за повече прозрачност.
В обсъждането присъстваха представители на политическите партии ГЕРБ, БСП, ДПС и партия „Зелените”. Водещ и модератор на дебата беше журналистът Иван Бедров.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 12.05.2009 в 20:59 в категория България, Мегафон. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране