За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна вози НДСВ на скейтборд към Брюксел


в-к „Стандарт“
Водачката на листата на НДСВ за евровота Биляна Раева е жена мечта, твърдят не само приятелите й. Освен млада и красива е и особено упорита. Владее шест езика: английски, италиански, френски, испански, полски и руски. Още не е минала под венчило, което може би ще се хареса на бъдещите й почитатели, но както тя казва: има сериозна половинка, което може би ще попари надеждите им.
Съучениците й от хуманитарната гимназия във Варна си спомнят, че винаги е била отличничка. Отличавала се от останалите със способностите си и донякъде с непокорството си. Тя е първото момиче в морската столица, качило се на скейтборд. Стигнала е чак до състезания в този доста неженски спорт.
Още след завършване на гимназията явно е впечатлила група италиански кинаджии, които я канят на Ботуша през 1992 г., за да учи кинопроизводство. Раева може би е трябвало да оглави тяхната филмова къща в София, но това не става. Любовта й към киното се оказва едно, а идеите на Биляна за реализация и професионално бъдеще вече са придобили съвсем други измерения. Тя търси нещо сериозно и това се оказва икономическата академия в Краков. След шест години излиза от престижното учебно заведение с диплом на магистър по международни икономически и политически отношения.
От Варшава до Амстердам разстоянието не е толкова голямо. Биляна обаче го взима спринтирайки. Веднага след завършването си тя печели стипендия на холандското правителство.
При това единствено на нея се дава пълна стипендия. Факт, който толкова впечатлява ректора на университета, че лично телефонира на майка й във Варна, за да я поздрави. Следваща спирка на Биляна е Брюксел. Осем месеца тя е стажант в Европейската комисия. После е назначена на работа като експерт в мрежата на най-големите европейски градове. Общо пет години изкарва варненката в Брюксел. Защо се е върнала е въпрос логичен и труден, но на него тя отговаря с изключителна лекота: Винаги съм искала да бъда тук и да работя за България и за народа си.
Преди около две години става съветник на министъра на администрацията Николай Василев. Отговаря за разработването на оперативната програма за административната реформа. По-късно след конкурс става шеф на дирекция „Управление на проекти и програми“. Счита работата си за сериозна, отговорна и напълно подхождаща на опита и познанията й. Помага й видяното в Брюксел и личните й познанства с много от хората от администрацията на Евросъюза.
Биляна не крие, че е изненадана от позицията си в листата на НДСВ за евродепутати. Очаквала, че ще е доста по-назад. Казва това, което вече е известно: Отговорността е голяма.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 26.03.2007 в 12:54 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране