За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева: Детският труд не прави хората богати, а ги заробва


Експрес.БГ, Светослава Кръстева

Г-жо Раева, през седмицата Вие участвахте в среща на Световната организация, занимаваща се с въпросите на детския труд. Има ли у нас точна статистика колко деца работят?

В България са 86 000. За сравнение в Молдова те са 360 000, а в Румъния – около 130 000. Но тези цифри са за деца, които би трябвало да посещават училище, а не го правят и се предполага, че работят.

Значи реално могат да са много повече?

Да, тези цифри наистина може да варират. Проблемът е световен. Около 270 млн. деца в целия свят са ангажирани по един или друг начин в трудова дейност в крехка възраст. Говоря за насилие при работа, за експлоатация, за откупуване на деца. Това е съвременна форма на робство. Една от целите на хилядолетието за развитие е задължителното образование да бъде достъпно, на добро ниво, с добро качество за всички деца.
Има много документи, които предвиждат забрана за детския труд – Европейска социална харта, Европейска харта на човешките права, Харта на Съвета на Европа за основните човешки права, Резолюции 182 и 194 на Международната организация по труда. Но ако искаме да говорим за решения извън посочените в документите, трябва да видим как всички подписали се страни следят стриктно съответните нормативни изисквания. Вариант е работата с мултинационални компании, които са голяма част от ползващите детски труд. Имаше скандал преди няколко години свързан с подпроизводители на „Найк“. В Индия деца на по 4-5 години шиеха футболни топки и маратонки. В момента тази компания е един от най-активните партньори на редица асоциации, които се занимават с борба срещу детския труд.
Детският труд не прави хората богати, той заробва. Защото детето взема работата на родителите си, защото няма възможност да получи образование, което да му даде възможността по-късно да се реализира пълноценно в живота, на трудовия пазар. В Азия се смята, че децата трябва да допълват семейния бюджет. Това е един порочен кръг, който обеднява още повече и без това бедни семейства, и без това бедни страни.

Какъв е стимулът, който може да накара родителите да пратят децата си на училище, вместо да работят?

Родителите трябва да получават възможност за работа, така че да имат възможност да изпратят децата си на училище. В чужбина се използват и специални образователни програми и стипендии. В България за случаи на спасяване на деца от робство не сме чули, но би могло да има. Те трябва да се заведат в специализирани центрове, където да се възстановят физически и психически, да получат адекватно образование. Много е важно да видим по какъв начин това може да се превърне в национална политика във всички страни.

В Западна Европа съществува ли проблем с детския труд?

Не във всички страни, но съществува. Има трафик на деца именно с цел те да работят. Мерките на Западна Европа са във връзка със страните, където съществува този феномен. Търговските отношения на членките на Европейския съюз със страни като Индия, Пакистан, за които се знае, че има детски труд и робство, би трябвало да минават и през клаузата, непозволяваща това. Това предложение е заложено в резолюция, приета през май от Европейския парламент (ЕП). Този документ кани Европейската комисия да преразгледа отношенията си с редица страни и да обвърже сключването на търговски споразумения и стратегически партньорства през задължението за забрана на детския труд.

Ефективна мярка ли са санкциите за родители, които принуждават децата си да работят?

Единият вариант наистина са санкции, другият – създаването на стимули, така че тези деца да бъдат в училище, а не да просят или работят. Защото санкциите в тези групи са несъбираеми.

Как могат да се мотивират родители да изпращат децата си на училище, ако самите те нямат образование?

Трябва да има конкретен подход. Не може да се говори за генерално отношение към всички групи. Трябва да се възприемат тези условия, които са по-благоприятни за цялото семейство, отколкото неспазването им.

Какво трябва да е отношението към „наемането“ на деца в семейния бизнес?

Тази форма на труд създава навици. Не е лошо детето да помага, но тази работа не бива да измества образованието.

Вие сте евродепутат от месец май. Кои са другите сфери, в които развивате дейността си?

В момента работя по създаването на приемни, първите ще са във Варна и София. Имат и желание да отворя поне още десет. Те ще са в клубовете на НДСВ в страната и освен информация за ЕП, ще дават безплатни консултации на всеки, който се интересува по какъв начин може да реализира своите идеи с еврофондовете. По време на предизборните обиколки видях, че много хора не знаят, а не се и интересуват от информацията, която се предлага, тъй като смятат разработването на един проект за безкрайно трудно нещо. Тогава се амбицирах да направя тази информация по-лесно достъпна.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 29.07.2007 в 12:06 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране