За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатът Биляна Раева ще връчи награда на най-малкия участник в републиканското състезание по скейтборд във Варна


Агенция „Днес +“ ,Варна

Републиканско състезание по скейтборд „Varna skate open“ стартира в 17 часа под Пантеона в Морската градина с участието на скейтъри и тимове от цялата страна.

За четвърто поредно лято град Варна е домакин на Републиканско състезание по скейтборд. Надпреварата се организира от Скейт клуб Варна, Българска Скейтборд Федерация и община Варна.

На откриването са поканени кметът на Варна – Кирил Йорданов, евродепутатът Биляна Раева и много гости. Раева е спомоществовател на състезанието и участва активно в неговото организиране. Главен спонсор е верига магазини „Board shop“.

Състезанието няма да се проведе по възрастови групи. Ще протече в три кръга. Първия е квалификации. В него ще вземат участие всички записали се. Ще карат по трима в рамките на три минути. Всеки участник ще получи точки за триковете, които изпълнява, стига те да бъдат завършени. „Първите 16 от квалификацията ще преминат на полуфинал. Преди него те ще карат заедно 15 минути. Ще бъде излъчен победител за най-красиво изпълнен трик.

След това 16-те ще карат две минути по двама. Осем ще достигнат финала. Критериите за оценяване ще бъдат скорост, височина на изпълнението на триковете и каква част от зоната на площадката се използва. Стилът също ще се оценява.

Предвидена е и награда за най-млад участник. Тя ще бъде връчена от евродепутата Биляна Раева“, заяви Валентин Атанасов, председател на Скейт клуб Варна
През миналата година най-малкият участник е бил 11 годишен. „Очакваме и момичета да вземат участие. В България над 40-50 момичета активно се занимават със скейтборд. Един от софийските клубове има идея да организира състезание за дами“, коментира пред медиите Борис Атанасов, председател на Българска Скейтборд Федерация.

Раева изрази готовност да стане патрон. „Надявам се повече момичета да се престрашат. Спомням си, че колкото и да се чувстваш сигурен, когато излезеш на равна нога с момчетата, които са много по-добре подготвени и имат по-голяма готовност да понасят травми, си е малко страшно“, каза още Раева, която е свързана със скейтборда във Варна от около 20 години.

По време на днешното състезание ще звучат разнообразни стилове музика, ще има и водещ, който ще коментира триковете. В журито ще е и Радослав Атанасов, който е двукратен републикански шампион на България. Записването на участниците ще започне в 16 часа. Победителите ги очакват много предметни награди.

На предстоящата олимпиада в Пекин ще бъде представянето на скейтборда като официален спорт, а през 2012 година официално ще влезе в календара на МОК.
Организаторите на републиканското първенството изразиха убедеността си, че скейтборда ще се превърне в масов спорт и в България.

„До 1 октомври има възможност за кандидатстване по ОП „Човешки ресурси“ в схемата, която касае превръщането на училищата в по-атрактивни, привлекателни за учениците, място където те да прекарват повече време чрез създаването на допълнителни форми за извънкласни занятия, спорт, състезания, конкурси. Едно такова занимание би могло да бъде скейтборда. Средствата се отпускат безвъзмездно.

Училищата би трябвало просто да декларират своя интерес да развиват тази форма на спорт. Би било идеално с оглед бъдещото признаване на скейтборда като олимпийски спорт да имаме по-широка база и възможност за подготовка на бъдещи състезатели, а защо не и шампиони. Трябва да се даде възможност децата да се развиват и в тази сфера. За тази цел започват да се търсят желаещи училища, които да са пилотни. Във Варна вече има идея. Може да не бъде само едно училище. Въпрос е на вземане на решение и на подготовка. Един месец е както много, така и малко време. Процедурата не е сложна. Хубаво ще бъде, ако Скейт клуб Варна и българската федерация по скейтборд се възползват от тази възможност и направят първите си проекти“, обобщи Биляна Раева.

Стана ясно още, че треньор на първото училище ще бъде Радослав Атанасов.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 26.08.2007 в 11:22 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране