За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева ще подкрепи премахването от Европа на най-токсичните пестициди


Агенция „Днес +“ ,Варна

„Ще подкрепя премахването от Европа на най-токсичните пестициди“, каза членът на Европейския парламент Биляна Раева в отговор на десетки мнения на български граждани в холандски сайт по повод гласуването от Европейския парламент на специални доклади за пестицидите. На парламентарна сесия ЕП обсъди и гласува три доклада за пестицидите. В тях Комисията по околната среда подкрепя плановете на Европейската комисия за забрана на въздушно пръскане – част от стратегия за намаляване използването на тези продукти, които са необходими на производителите, но могат да имат много неблагоприятен ефект за хората и околната среда. Също така парламентарната комисия предлага на ЕП да одобри регламент, който цели осъвременяване на съществуващото законодателство за пускането на пазара на нови видове пестициди. Българските граждани апелираха в Интернет представителите ни в Европейския парламент да гласуват за забрана на отровните пестициди в Европа.

„Благодаря на десетките българи, които споделиха мнението си в подкрепа на забраната за използването на токсичните пестициди. Надявам се, че с вота си ще повлияя върху създаването на Регламента и Рамковата Директива, свързани с разрешаването, продажбата и употребата на пестициди в ЕС“, уточни Биляна Раева. Според данните, публикувани от Европейската комисия, хранителната верига в ЕС в момента съдържа остатъци от над 300 различни пестицида – много от типичните замърсители имат добре описани вредни странични ефекти върху човешкото здраве. Половината от плодовете и зеленчуците, с които се храним съдържат остатъци от пестициди в количества, превишаващи дори официалните пределно допустими норми.

В качеството си на член на Европейския парламент и на европейски гражданин Биляна Раева подкрепи премахването на най-токсичните пестициди. Тя подкрепи мерки, които гарантират, че разрешаването на пестицидите се базира на обширен и задълбочен анализ на всички научни статии и литература, засягащи страничните ефекти на пестицидите върху здравето, както и че уязвимите групи и особено децата получават най-високата възможна степен на защита на здравето от опасните ефекти на пестицидите. Според Биляна Раева, вотът й е бил в защита на правата, здравето на хората и околната среда от вредното влияние на пестицидите. „Убедена съм, че здравето е преди всичко и няма да поставя глобалното развитие на индустрията пред живота на хората. Осъзнавам важността на проблема, затова ви уверявам, че ще направя всичко, което зависи от мен, за да защитя интересите на всички ни“, казва в писмото си до българите преди гласуването Биляна Раева.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 22.10.2007 в 8:45 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране