За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Комисията по икономически и парични въпроси гласува Резолюцията на ЕП за състоянието на европейската икономика


На 22.10. на своето заседание в Страсбург, Комисията по икономически и парични въпроси към ЕП гласува резолюция за състоянието на европейската икономика според Междинния доклад на ЕК за „Общи насоки за икономическа политика“ за 2008 г. Резолюцията е изготвена от литовски евродепутат от АЛДЕ Маргарита Старкевичуте.

„Общи насоки за икономическа политика“ представляват механизъм за координация на икономическите политики на държавите членки. Настоящите насоки за периода 2005-2008 г. отразяват новия старт на Лисабонската стратегия. Те се фокусират върху макроикономическите политики и действията, които държавите членки трябва да предприемат, за да се превърне Европа в по-атрактивно място за инвестиции и работа.

В своята резолюция Европейският парламент засяга няколко основни точки. Някои от тях са: провеждане на обща външна политика за справяне с външните фактори на влияние върху единния пазар. ЕС трябва да предприеме мерки срещу поскъпване на еврото чрез сключване на реципрочни споразумения и укрепване правомощията на европейските органи за защита на конкуренцията. Прави се препоръка да се предприемат анти-инфлационни мерки спрямо нарастващото търсене на природни ресурси, основни стоки и услуги в развиващите се икономики, които имат ръст. Трябва да бъде провеждана политика спрямо европейските граждани, чрез която да се извежда положителното влияние на разширяването, интеграцията и свободното движение на пазара на труда върху конкуренцията в рамките на единния пазар. Насърчава се ефективното използване на новите технологии и достъп до ИКТ на изоставащи индустрии. Подкрепя се ускоряване на процеса на изграждане на единен финансов пазар. Политиката на защита на конкуренцията трябва да допълва структурните политики и да възпрепятства създаването на картели и негативни условия за малките и средни предприятия. ЕП обръща внимание, че европейските институции трябва да улесняват координацията на икономическите политики и да осигуряват съответствие между интегрираните насоки на Общността и Националните програми за реформи на държавите членки. ЕП настоява и за засилване на неговата роля и на ролята на националните парламенти при определянето на икономическата стратегия на ЕС.

В качеството си на член на Комисията по икономически и парични въпроси, евродепутатът от НДСВ Биляна Раева също гласува за одобрение на резолюцията, предложена от ЕП. Предстои гласуване на резолюцията на следващата сесия на Европейския парламент през ноември в пленарна зала.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 22.10.2007 в 10:46 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране