За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатът Биляна Раева откри софийския си информационен офис


Портал Европа

Централният информационен офис на евродепутата от АЛДЕ-НДСВ Биляна Раева бе официално открит днес на церемония в централата на жълтата партия в София в присъствието на лидера Симеон Сакскобургготски и шефа на инфоофиса на ЕП в България Тоон Стрепъл.

Офисът, който практически функционира от лятото, ще координира и регионалните информационни бюра в страната. Раева обясни, че идеята й е да създаде 12 информационни офиса в цяла България, като дори техният брой би могъл и да е по-голям. Целта е евродепутатът да има пряк контакт с българските си избиратели, а така също на гражданите да бъде предоставяна информация за европейските политики и мястото на България в тях, чрез което да се подпомагат желаещите да участват в европейското финансиране чрез оперативните програми.

До момента Раева като евродепутат е открила 5 информационни офиси, наред със софийския – във Видин, Враца, Горна Оряховица, Пловдив и Габрово. До средата на 2008 година предстои създаването на такива центрове в Несебър, Свиленград, Ловеч, Ямбол, Благоевград и Варна – стана ясно на тържеството.

„Още по време на предизборната кампания за евровота се ангажирах да помогна за предоставянето на максимално достъпна информация за еврофондовете, а там, където е нужно, да предоставя и експертен консултантски опит за разработване на проекти“ – посочи Раева и припомни, че в регионалните офиси вече са проведени редица разяснителни семинари.

Раева подчерта важността на консултациите с българската страна при разработката на всички важни за страната ни европейски директиви и други нормативни документи. „Ние вече имаме доста сериозна позиция при изготвянето на европейското законодателство и тя трябва да бъде експертна, да бъде предшествана от подготвителна работа, включваща консултации с общините, неправителствения сектор и браншовите организации, които са заинтересовани страни“ – каза Раева.

Евродепутатката представи екипа си в София, в страната и в Брюксел и Страсбург пред своите гости днес. В него има експерти по всяка от ключовите области, в които България ще участва при изработването на европейските политики. По думите й повечето й сътрудници са хора, с които тя се запознала по време на предизборната си кампания през май.

В централата на „Врабча“ бе представена и интернет-страницата на Биляна Раева – която съществува от два месеца. В сайта има информация за ЕП и конкретно за комисиите, в които Биляна Раева участва. Сайтът е насочен и към тези, които търсят информация за възможностите за кандидатстване по проекти за средства от Европейския съюз. „Специално искаме да привлечем вниманието на тези, които се интересуват от начините, по които могат да консултират европейските политики и да се включат на възможно най-ранния етап в подготовката на документите, които ние в ЕП изработваме и приемаме“, каза Биляна Раева. Тя смята, че това е най-ефективният начин за защита на българските интереси от страна на родните ни евродепутати. „Идеята е чрез този сайт да бъдат достъпни всички документи, които се разглеждат в различните комисии в ЕП.“ Така всички заинтересовани обществени кръгове могат да изразят мнението си за тях и да предложат една или друга поправка и допълнение, каза още евродепутатката. „Предвиждам създаването на свободна база данни с автобиографии на експерти – когато организираме семинари, ще можем да ги каним да участват в тях“, допълни тя.

Биляна Раева получи поздравления за откриването на централния си информационен офис от свои колеги в ЕП, от дипломати, политици и др. – сред тях и депутатът Яни Янев, който изпрати поздравително писмо.

Директорът на Информационния офис на ЕП в България Тоон Стрепъл също поздрави инициативата на Биляна Раева. „Днес се намираме в централата на една значима политическа партия, членуваща в значимо европейско политическо семейство – бих казал, че това е едно много добро разположение за информационния офис на г-жа Раева“, каза Стрепъл. Той обясни, че ще й съдейства, както и на другите български евродепутати, във функционирането на информационните им офиси и приемни.

На входа на централата на ул. „Врабча“ вече има специална табела за това, която символично бе открита от Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ) и лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който посочи, че „най-важното сега е да се усвоят пълноценно европейските фондове“.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.11.2007 в 8:50 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране