За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева подкрепи проекта за реставрацията на „Севтополис” край Казанлък


Биляна Раева, член на Европейския парламент, подкрепи проекта за разкриването, реставрацията и съхранението на уникалния археологически обект „Севтополис“. Инициативата е на Сдружение „Национално обединение съхрани българското“ и „ТИЛЕВ АРХИТЕКТИ“ ООД, със съдействието на кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов, които дадоха пресконференция днес, 14 ноември 2007 г., в пресклуба на БТА.

Севтополис е градът на Севт ІІІ, столица на Одринската държава от края на ІV – началото на ІІІ век пр.н.е. Той е разкрит при изграждането на язовир Копринка до град Казанлък през 1948-1954 г., но след пускането на язовира остава на дъното му. Идеята на проекта е да върне „Севтополис“ в съкровищницата на световното културно-историческо наследство.

Биляна Раева вярва, че „това е един изключителен по рода си проект, който ще развие и динамизира българската култура и туристическия бизнес в региона. Ще представи пред света културното ни историческо наследство и ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект“.

Пълният текст на изявлението на Биляна Раева, член на Европейския парламент:

„Уважаеми госпожи и господа,

Националната кампания за разкриването, реставрацията и съхраняването на уникалния археологически обект „Севтополис“ – град на тракийския владетел Севт III, е една изключително оригинална идея. Подкрепям изцяло тази инициатива за връщането на първия и най-добре запазен в България град на траките в съкровищницата на световното културно наследство.

Това е един изключителен по рода си проект, който ще развие и динамизира българската култура и туристическия бизнес в региона. Ще представи пред света културното ни историческо наследство и ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект. Реализирането на проекта ще позволи научната и изследователска работа по него да продължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Похвални са усилията на, поставили формалното начало на съвместната национална инициатива за спасяването на „Севтополис“. Ясно е, че подобен мащабен проект се нуждае не само от средства, но и от политическа подкрепа на национално ниво. Затова вярвам, че българските институции ще направят необходимото за стартирането на проекта и ще се ангажират с подкрепа във всеки етап от изграждането на този уникален паметник на културното ни и археологично наследство.

Европейската общност и институции подкрепят подобни проекти, които целят запазването и популяризирането на археологически и културни паметници. България, като част от Европейската общност, следва да се впише по най-добрия начин в общото историческо наследство. Затова е необходимо „Севтополис“ да бъде развит и реализиран в най-скоро време. Надявам се представителите на гражданското общество, на неправителствените организации, на регионалните и националните институции да повдигнат дискусията в обществото и да допринесат за реализирането на този уникален по рода си за България проект.“


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 14.11.2007 в 6:55 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране