За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева бе избрана за председател на междупарламентарния комитет за Европейското икономическо пространство


Europe.bg

Биляна Раева, член на Европейския парламент от Групата на Либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), бе избрана днес за председател на Междупарламентарния комитет за Европейското икономическо пространство, съобщава пресслужбата на АЛДЕ. Целта на Комитета е да допринася чрез диалог и дебат, за по-доброто разбиране между Европейския съюз и държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ). Комитетът е част от институционалната структура на Европейското икономическо пространство, събира се два пъти в годината и председателството е на ротационен принцип. За заместник-председател на Комитета бе избран Свен Хансен от Норвегия. Страната е най-големият донор във финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Като новоизбран председател на Комитета, Биляна Раева предложи на следващата среща, която ще се проведе през април 2008 г. в Исландия, да се направи преглед на финансовия механизъм, постигнатото досега от Комитета и очакванията до 2009 г., за да се преодолеят някои закъснения във финансовите процедури, които тази година бяха наложени от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

Комитетът проведе 29-то си заседание вчера и днес (14 и 15 ноември 2007 г.) в Страсбург, по време на което изслуша комисаря по риболова и морските въпроси Джо Борг. На заседанието, представителите на Комитета обсъдиха и приеха резолюции по докладите за „Енергия и промяна на климата: последствия за ЕИП“ и „Отвореният метод за координация и ЕИП“. Резолюциите подкрепят целите на Европа за намаляване вредните емисии на газовете, които причиняват климатичните промени и използването на възобновяемите източници на енергия, както и прилагането на отворения метод на координация между Европейския парламент, националните парламенти на държавите от Европейското икономическо пространство и Европейския съд.

Във връзка с определянето на квотите за емисиите на въглероден диоксид от Европейската комисия, Биляна Раева подкрепи писмо до Комисията, в което европейски депутати от Чехия, Естония, Латвия, Унгария, Литва, Полша, Словакия и Малта заявяват позициите си за преразглеждане на квотите, установени от Европейската комисия за периода 2008-2012 г. В писмото, отправено до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и комисаря по околната среда Ставрос Димас, те припомнят започнатия съдебен процес пред Съда на Европейските общности в Люксембург по повод намалените емисии на въглероден диоксид. Участието на Биляна Раева в инициативата е в подкрепа на официалната българска позиция, заявена вчера от министъра на околната среда и водите на България Джевдет Чакъров, според която България също се включва към страните, които искат да бъде преразгледана квотата й за емисиите въглероден диоксид. „България е сериозно засегната от решението на Европейската комисия и заради това подкрепям писмото за преразглеждане на отпуснатите квоти“, каза Биляна Раева по повод на включването си в инициативата.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 15.11.2007 в 9:59 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране