За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева подкрепи писмо до Европейската комисия за преразглеждане на квотите за вредните емисии


Биляна Раева, член на Европейския парламент от България, подкрепи писмо до Европейската комисия, в което европейски депутати от Чехия, Естония, Латвия, Унгария, Литва, Полша, Словакия и Малта заявяват позициите си за преразглеждане на квотите за емисиите въглероден диоксит, установени от Европейската комисия за периода 2008-2012 г. В писмото, отправено до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и комисаря по околната среда Ставрос Димас, те припомнят започнатия съдебен процес пред Съда на Европейските общности в Люксембург по повод намалените емисии на въглероден диоксит.

Участието на Биляна Раева в инициативата е в подкрепа на официалната българска позиция, заявена вчера от министъра на околната среда и водите на България Джевдет Чакъров, според която България също се включва към страните, които искат да бъде преразгледана квотата й за емисиите въглероден диоксит.

„България е сериозно засегната от решението на Европейската комисия и заради това подкрепям писмото за преразглеждане на отпуснатите квоти“, каза Биляна Раева по повод на включването си в инициативата.

В писмото до г-н Барозу и г-н Димас, депутатите от Европейския парламент изразяват „силно несъгласие с решението на Комисията за драстично съкращаване на предвидените за тези държави количества емисии“. Те заявяват, че има проблем в методологията на Европейската комисия за определяне на въпросните квоти и че Комисията набелязва много амбициозен план за намаляване на емисиите, който тези държави няма как да изпълнят в условията на висок икономически растеж, съчетан със силен ръст на чуждестранните инвестиции.

„Нива на емисии, които не отчитат необходимите усилия на тези икономики в преход за изравняване на нивата на просперитет с тези на държавите от Западна Европа биха довели само до едно задълбочаване на различията между отделните райони на ЕС“, твърдят в писмото си европейските депутати. В допълнение те подчертават, че „ако Комисията продължава да се придържа към досегашната си позиция, икономическите перспективи в някои от най-бедните държави членки, както и доброто функциониране на европейската схема за търговия на разрешителни за емисии, ще бъдат силно застрашени“.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 15.11.2007 в 12:09 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране