За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Чува ли Европа НДСВ?


„Днес +“; Анализи и коментари

“Европа ни чува” е посланието, с което НДСВ влезе в европейските избори. И то е добро! Разбира се противниците на партията няма да го харесат изобщо, но това е още едно доказателство, че в жълтата партия са улучили изборната евро вакса. Трябва да ви призная съвсем честно, че докато бях начело на еврокампанията на СДС през 2007 г. бях ядосан на НДСВ, когато излязоха с посланието “Европейското лице на България”. Тогава това ми се струваше доста невъзпитано, въпреки че бях склонен да призная качествата на жълтата листа.

През 2007 г. начело на евро листата на НДСВ бе Биляна Раева, по това време ново лице за българската политика. Тогава тя бе подложена на презрителни коментари и заяждания, че “ставала повече за секретарка, а не за политик”. Истината е, че тогава тя се справи безупречно с кампанията, а с работата си в Европейския парламент си заслужи уважение.

Днес новата листа на НДСВ е доста по-впечатляваща с Меглена Кунева начело. И затова в посланието “Европа ни чува” има логика. Публикувано вчера (на 26 май) социологическо изследване на НЦИОМ показва, че Кунева е единственият водач на евро листа, който има показателят доверие чувствително надвишава недоверието. Одобрението към нея е 48.1%, а неодобрението 32.2%. Това по всяка вероятност я вкарва в Топ 3 на българските политици с най-високо доверие. Като прибавим към тези проценти, че тя Муглена Кунева бе избрана за еврокомисар на годината, листата на НДСВ получава сериозно предимство, поне на равнище мажоритарни кандидатури.

Разбира се нямам намерение да пускам златни пеперуди върху г-жа Кунева или НДСВ. Като всеки друг и срещу жълтата партията и кандидатурите й могат да бъдат адресирани редица критик. Меглена Кунева например би трябвало да очаква атаки от феновете на АЕЦ с тезата, че блокове 3-ти и 4-ти на атомната централа е можело да не бъдат затваряни преди 1-ви януари 2007 г. Това обаче е дебат, който не се води в блог, защото за него са необходими 2 страни, които тук отсъстват.

Листата на НДСВ има и друго предимство, което не е за подценяване. В НДСВ е традиция да бъдат предоставяни равни шансове на двата пола, когато се редят кандидатските си листи. В настоящата евро листа на НДСВ има 8 дами, а 7 от кандидатите са мъже. Петима от тях изпълват посланието “Европа ни чува” със съдържание – Меглуна Кунева, Антония Първанова и Биляна Рева като бивши депутати в евро парламента, бившият външен министър Соломон Паси, като и Станимир Илчев.

Дотук казах само позитивни неща за НДСВ и жълтата листа. Време е за слабостите. НДСВ е част от тройната коалиция и това е достатъчно да тежък негатив в края на това управление. Партията загуби голяма част от рейтинга си заради това, че управлява два мандат с ДПС, а в настоящия бе партньор и с БСП. Ако иска да успее в двете изборни кампании НДСВ трябва да защити политическото си наследство. Защото няма логика БСП и ДПС да излизат от мандата съответно като 2-ра и 3-та политически сили, след лошото управление за което техните министри носят пряка отговорност (особено червените), а в същото време НДСВ поема целия негатив на 4-ти години социалистическо управление.

Разбира се политиката е функция на ежедневието, а не резултат от заклинания. В последната година от настоящия парламентарен мандат НДСВ демонстрира дистанция от БСП и ДПС. Партията атакува 8-процентната бариера пред Конституционния съд и така запази избирателната система от грубо посегателство… и косвено направи политически реверанс към на две дясно-центристки коалиции – “Синята коалиция” и “Напред”. Може би затова към НДСВ няма омраза в края на настоящия мандат. Това е постижение на фона на остро негативното отношение на обществото към БСП и ДПС. Остава да видим дали България ще чуе НДСВ в европейските избори.
Димитър Аврамов/avramov.com/blog


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 29.05.2009 в 14:12 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране