За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

БИЛЯНА РАЕВА: ЖАЛКО ЗА ДЪРЖАВАТА НИ, АКО В БРЮКСЕЛ ПРЕДСТАВЯМЕ ПЕТ ВЪНШНИ НАЦИОНАЛНИ ПОЛИТИКИ


Bulgaria news


Механизмите за контакт между правителството и евродепутатите ни трябва да се смажат. Листата на НДСВ е обречена да играе за преференциален вот заради силните индивидуални качества на кандидатите и може да осигури две места в Европарламента

Росица Цонева
10:05 01.06.2009

Г-жо Раева, две години след първата си кампания за евродепутат участвате във втора? Има ли разлика в мотивацията ви тогава и сега?

Преди две години просто беше за първи път. България за пръв път изпращаше свои представители в Европейския парламент и един от тях бях аз. Тепърва ни предстоеше да разберем по какъв начин функционира парламентът, по какъв начин се разпределят чисто технологично докладите, по какъв начин можеш да търсиш подкрепа за поправки в различните текстове. А всичко това означава да си на мястото си в парламента.
Две години по-късно мога да кажа, че съм успявала да постигна положително гласуване на мои предложения. Да спечеля за каузата и за мои конкретни предложения както подкрепата на групата на либералите, на която съм член, така и в много случаи да постигна споразумения с две от другите големи парламентарни групи – на социалистите или на Европейската народна партия. И когато се кандидатирам сега за втори път, го правя с пълното съзнание, че съм започнала една кампания за успеха на България в Европейския съюз и за успеха на либералните идеи в него. За това в Европа да няма граница нито за хората, нито за комуникацията между тях, за един свободен пазар на труда и пазар на научните постижения. И да се надявам, че това ще са и идеите, която България ще изпрати в Европейския парламент през следващия мандат.

При първото представяне на листата на партията беше дадена блестяща оценка за вас като единствен евродепутат на НДСВ. И в същото време ви беше отредено четвърто място. Каква е политическата логика на това решение?

По принцип винаги съм вярвала в това, че ако правя нещата по най-добрия възможен начин, хората ще го оценят. Защото мястото ми в тази листа ми дава възможност да се възползвам и от преференциален вот, както и правя, защото за добро или за лошо, успехите, които имах от името на НДСВ в Европейския парламент, далеч надхвърлят и километрите, които съм изминала, и хората, с които съм се срещала. В такъв смисъл те ме разпознават и оценяват. На това разчитам, че хората на 7 юни ще отбележат моето име в листата на НДСВ. И ще се възползват от възможността чрез преференциален вот да ме подкрепят за втори мандат в Европейския парламент.

Имате вид на човек, който играе винаги за победа и за нищо по-малко. Толкова голямо ли е желанието ви да победите и сега?

Няма смисъл да работим и правим нещата така, все едно ни очаква поправителен изпит на всяка крачка. Просто го правя по най-добрия начин.

Независимо какво показват социологическите агенции за рейтинговите стойности на НДСВ, каква е личната ви прогноза за представянето на вашата партия на изборите за Европейски парламент?

Разчитам на това, което казват професионалистите социолози. Но съм и озадачена, защото чувам много „разтегателни” прогнози – от две места в Европейски парламент до въпросителна и за едно. Това означава, че всичко зависи и от качеството на кампанията, която водим.
Много се радвам, че в тази листа има изключителни хора. Г-жа Меглена Кунева е призната за комисар на годината и за европеец на годината. Тя доказва в Европа, че освен лошото говорене за България, може да има и положителен пример. И това е еврокомисар Кунева. Много се радвам, че НДСВ отново дава шанс на младите и на жените в листата си. И на варненките. Имаме свежото лице на Деси Добрева, която успява да убеждава, че в България имаме таланти и че ние обичаме страната си. От Деси струи енергия, която помита негативизма. Имаме много добри експерти в листата си.
Да не пропускаме и Соломон Паси. Той е другият човек, който заедно с Меглена Кунева положи подписа си под договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Така че това е листа, която е обречена в добрия смисъл на думата да играе за преференциален вот, доколкото са силни индивидуалните качества на всеки кандидат в листата на НДСВ. Т.е. кампанията може да осигури и две места за НДСВ в ЕП.

Какво може да се оптимизира работата на евродепутатите ни, с какво те могат да бъдат улеснени, за да се чувстват наистина като български посланици в Европа? Липсва ли ви някаква структура, която да скъсява пътя между вас и избирателите , между вас и институциите в България и здравословно да ги централизира. И извън политическите централи, да ви представлява като институция?

Ако ние в Европейския парламент представяме например пет външни национални политики, пиши държавата „бегала”. Имаме единна външна политика, която представя България в европейски мащаб като сигурен, предвидим и предсказуем партньор, където чуждестранни инвеститори да оставят спокойно парите си, сигурни, че правилата ще се спазват.
Какво ще е бъдещето на Европейския съюз, ще влезе ли Турция в него, ние като първа държава с обща граница каква роля ще изиграем във външната политика на ЕС – това са все въпроси, по които трябва да имаме общи виждания, за да бъдем в силна позиция в съюза при вземане на решения и определяне на неговата външна политика.
Преди две години действително липсваше пряката връзка между депутатите в Европейския парламент и българските институции. Когато трябваше да се защитава позицията на България по някакъв регламент например, всеки от нас си търсеше поотделно становището на българското правителство. Но никога не е имало първа стъпка от страна на българското правителство, което да ни събере и да ни каже например „нашата политика в енергийната сигурност е такава и такава”. Или за влизането на Турция в ЕС, или за свободата на движението на работниците в ЕС, или за директивата за работното време. Не, никой не ни е събирал, освен ако ние не пожелаем. Да, получавахме мнение, имаше диалог, но този механизъм трябва да се смаже много по-добре.

Министърът на външните работи събира всяка година посланиците ни, срещат се с всички министри и ведомства, които засягат работата им. Защо няма такова отношение и към българските евродепутати?

В Европейския парламент обаче нещата се случват на секундата. И ако чакаме едно събиране годишно, това ще бъде колкото да се покажат униформите. Ние получавахме документите от заседанията на Съвета по европейски въпроси в министерството на Гергана Паси всеки вторник. Но докато стигнат до Съвета, нещата са били преговорени на ниво министерство. И всъщност ние трябва да участваме точно там, когато се изработва позицията. За да предадем нещата от кухнята у нас в Европейски парламент. Например да обясним, че поляците имат друга позиция и няма да ни защитят и може би ще ни защитят унгарците. Понякога се случва българското правителство да няма изобщо позиция по определен проблем. Но това е друга тема.

Значи настоявате да ви използват като посредниците между националните интереси и възможните европейски политики и гласът на българските интереси в Брюксел?

Да. И едновременно с това ние говорим и балансираме с политическите сили в европарламента, с партийните групи, с националните делегации. Особено ако си докладчик за своята политическа фракция, имаш голям шанс да бъдеш чут. И ако България е изработила позицията си, можеш да я заявиш и огласиш. По този начин тя може да бъде подсилена, така че парламентът да я подкрепи.

Чрез натрупания опит в практиката си на парламентарист с какво можете реално да сте полезна?

Един депутат може много. Направих 12 офиса в страната, за да може там, където има интерес към европейската политика, да се получава информация, да се работи по проекти. Но освен това тези структури се явяват и място за отстояване на интересите на региона. По сигнал от наши членове, който с мое съдействие достигна до комисията по петициите в Европейския парламент, дойде комисия на място и се спря минаването през дворовете на хората за строителство на околовръстен път на Габрово ,без да има изрядна документация. В момента Европейската комисия има този сигнал след проверката на евродепутатите. И след много действия отвън нашите институции се размърдаха.

Как другите национални делегации отстояват интересите си, без да занимават колегите в Европейски парламент с вътрешните си проблеми?

Без да хвърлям нечий камък в нечия градина, ние, българските депутати, се опитахме да действаме като една група по някои теми. Все пак сме там, не за да се плюем помежду си като управляващи и опозицията. Разбира се, ние сме представители на различни политически партии. Но другите национални групи се събират регулярно и обсъждат и изработват общите си позиции.
Истината е, че ние се опитахме да направим това, но не се получи. С изключение на сюблимните моменти, каквито бяха по времето на газовата криза и, разбира се, първата кауза -изписването на еврото със „в”. Мисля, че трети път такива позиции не сме отстоявали. Това не трябва да става само в екстрени ситуации. Румънските и полските колеги постоянно ни правят показно за това как се защитават национални приоритети. Благодарение на битката на италианците броят на парламентаристите стана с един повече. И заради лобирането на италианците те вече са 751 души.

Никой от нашите евродепутати ли не умее да лобира?

Някои го могат. Ще дам пример със Симеон Сакскобургготски. Той винаги е бил полезен, защото е познат и уважаван в целия свят. И когато днес се налага България да говори с партньори в чужбина, изборът естествено пада върху него. Лидерът на НДСВ отиде в Париж, за да лобира и за кандидатурата на Ирина Бокова за председател на ЮНЕСКО.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 01.06.2009 в 12:54 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране