За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатът Биляна Раева защитава поморийци


Биляна Раева специално ще покани в страната да дойдат експерти от кабинета на еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, които на място да проучат дали в проекта за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис са спазени всички европейски екологични изисквания и дали предвиденият метод отговаря на европейските стандарти. Основните опасения на гражданите са, че има риск от петролни разливи в морето, което би се оказало пагубно за околната среда и туризма в региона. През май т.г. 99% от поморийци гласуваха на специален референдум срещу проекта за петролопровод. Активността бе изключително висока – над 60% от гражданите отидоха да гласуват и да защитят чистота на Черно море, риболова и туризма.

След среща в Поморие преди 2 седмици, първият човек, който реагира на тревогите на гражданите беше евродепутатът Биляна Раева. Тя получи протестен сигнал от инициативния комитет в Поморие, сега „Сдружение чисто море”. Поморийци са разтревожени от начина на разтоварването на танкерите да става чрез подвижна връзка в открито море на платформи (буйове) на 15 км от пристанище „Росенец”, а не на твърд, безопасен терминал на самия бряг, както е било първоначално предвидено. Знае се за случая от 2 години, но дали всеки е информиран за различните технологии по петролопровода – така че хем да е полезен за България, хем да не застрашава околната среда, ще се опита да разбере Раева.
Тя поема щафетата да изпрати официалното оплакване на сдружението до експертите от кабинета на комисаря Ставрос Димас. До момента по информация на местните сдружения не е направена независима експертна оценка за въздействие на околната среда – ОВОС нито от българска, нито от гръцка страна, което абсолютно недопустимо за един проект.

Експертите ще бъдат запознати и с още един черноморски случай: развитието на ветроенергийните паркове в България в съответствие с опазването на природата. Община Каварна, с участието на Биляна Раева организират дискусионен форум на тази тема, на 19 юни, заедно с Асоциацията на производителите на екологично чиста енергия. На него са поканени хора от кабинета на Димас.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.06.2009 в 15:40 в категория Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране