За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

България и ЕК подписаха оперативните програми „Транспорт” и „Околна среда”


На официална церемония в Брюксел днес, 27 ноември 2007 г., бяха подписани Оперативните програми „Транспорт“ и „Околна среда“. От страна на Европейската комисия документите подписа еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер, а от българска страна – министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. е с най-голям бюджет от седемте оперативни програми на България, които ще бъдат финансирани от Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз. Бюджетът й възлиза на 2 003 481 163.68 евро. Оперативната програма се фокусира върху няколко стратегически приоритета, които ще допринесат за интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС. Програмата цели и постигането на баланс между отделните видове транспорт у нас. Проектите в програмата са по четири приоритетни оси – „Развитие на железопътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси“; „Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси“; „Подобряването на интермодалността при превоза на пътници и товари“ и „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешно-водни пътища“ и техническа помощ. 50% от средствата по СОПТ са предназначени за пътни инфраструктурни проекти, а 29 – 30% – за жп инфраструктура.

По Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2007-2013 година страната ни ще получи 1,8 милиарда евро. Това представлява около 22 на сто от средствата, отпуснати за България от структурните фондове и Кохезионния фонд за този период. Главната стратегическа цел на програмата е подобряване, запазване и възстановяване на естествената околна среда и развитие на екологичната инфраструктура. Основните тематични приоритети на ОП са изграждане на необходимата инфраструктура за събиране, пречистване и отвеждане на отпадъчни води, развитие на необходимата инфраструктура за третиране на отпадъци, подобряване качеството на атмосферния въздух, закриване на нерегламентираните сметища и на старите замърсявания с отпадъци и възстановяване на замърсени терени, опазване и възстановяване на биологичното разнообразие. За изпълнението на първия приоритет ще бъдат използвани около 70 процента от общия бюджет на програмата, за отпадъците – около 21 процента, за биоразнообразието – около 6 процента. Оставащите около 3 процента са предвидени за техническа помощ за управлението на Оперативната програма.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 27.11.2007 в 8:31 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране